Menu

Get Socialize

13. PETROVDANSKI SABOR FOLKLORA: Duh tradicije oživio u Brezik Lamincima

13.07.2019 1103 37 Nema komentara

Description

Tradicionalna nošnja, narodna pjesma i igra i ove godine, 11. i 12. jula, oživjeli su u Brezik Lamincima.

Kulturno-umjetničko društvo „Dukati“ iz ove mjesne zajednice organizovalo je, po trinaesti put, Petrovdanski sabor folklora. Njihov cilj je prevashodno očuvati tradiciju ovih krajeva.

„Mi stariji moramo prenijeti ove običaje na mlade. To je ono što je jedinstveno za nas i što nema nigdje u svijetu. Mi imamo običaje, tradiciju, kulturu… i gostoljubivost. Moram naglasiti da su ovu manifestaciju iznijela djeca, koje nema puno. KUD „Dukati“ broji svega 40 članova. Nas nema puno, ali uspijevamo da ovo održimo“, istakao je Ranko Cumbo, predsjednik KUD-a „Dukati“ iz Brezik Laminaca.

U okviru dvodnevne manifestacije, na bini su svoje umijeće pokazala 22 kulturno-umjetnička društva, pristigla iz raznih krajeva. Jedno od njih je i Amatersko kulturno-umjetničko društvo „Mira Lukač“ iz Drvara, koje postoji od 1924. godine. U Lamincima su se predstavili vlaškim igrama.

„Na repertoaru imamo 21 koreografiju. Zastupljene su sve republike bivše Jugoslavije. U Lamince dolazimo već peti put i raduje nas svako putovanje. Drvar je malo mjesto, sa malo stanovništva, ali bez obzira na to imamo 120 članova. Imamo četiri uzrasne grupe – od najmlađih, od četiri i pet godina, pa do najstarijih veterana. Društvo nije prestalo sa radom čak ni u ratu, a smatram da je recept za uspjeh, ne samo u folkloru, trud, rad i volja za to što se radi“, ispričao je Ljubiša Mijadžević iz Amaterskog kulturno-umjetničkog društva „Mira Lukač“.

Mnoga od ovih društava tradicionalno, od samog početka, učestvuju na Petrovdanskom saboru folklora.

„Mnogo toga me vezuje za ovaj kraj. Prije svega, moram reći da sam počastvovan što dolazim ovdje, jer sam u ovom ansamblu, „Dukatima“, radio četiri-pet godina, saborovao sam sa njima. Oni su veliki prijatelji“, rekao je Marinko Koprena, koreograf KUD-a „Sveti Georgije“ sa Paprikovca i ANIP „Mladost“ iz Zalužana.

„Veže nas prijateljstvo, fina atmosfera. Djeca se ovdje osjećaju kao kod kuće. Na stranu sva druga putovanja, u Lamince moramo doći! Lijepo je iskustvo, uvijek se nešto novo vidi i nauči“, ispričala je Kosana Todorović, koreograf KUD-a „Ribnik“ iz Ribnika.

Manifestaciju je zvanično otvorio gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, koji je pohvalio trud i zalaganje domaćina, KUD-a „Dukati“.

„Oni proaktivno djeluju na čitavom prostoru našeg grada. Lokalna uprava želi da podrži ovakve aktivnosti, jer se ovdje okupljaju mladi ljudi, baštine našu kulturu, običaje i tradiciju“, naveo je gradonačelnik Adžić.

Organizaciju 13. Petrovdanskog sabora folklora u Brezik Lamincima, u okviru „Gradiškog ljeta“, pomogli su Gradska uprava i Turistička organizacija grada Gradiška.

Društvo