Menu

Get Socialize

23 godine od egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa

17.09.2018 908 13 Nema komentara

Description

U Rovinama  je obilježena 23. godišnjica od egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa. Kod spomen-krsta služen je parastos i položeni su vijenci u znak sjećanja na  poginule borce 19. Srbobranske brigade Vojske RS i stradale srpske civille iz Srbobrana, današnjeg Donjeg Vakufa.

Većinski broj srpskog stanovništva koji je izbjegao iz Donjeg Vakufa nastanio se u opštini Gradiška. U mjesnoj zajednici Rovine godišnjica egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa obilježava se treću godinu zaredom.

„Veliki broj ljudi iz Donjeg Vakufa danas živi u Rovinama. U 19. Srbobranskoj brigadi učestovovali su naši očevi, prijatelji, rodbina. Na nama mlađima je da očuvamo uspomenu na tu borbu koja je doprinijela stvaranju Republike Srpske“, istakao je Bojan Trgić, član Organizacionog odbora.

Potpukovnik  Stanko Puškar, načelnik Operativnog odsjeka 19. pješadijske Srbobranske brigade istakao je da je uloga ove brigade bila sprečavanje genocida nad srpskim stanovništvom. Brigada se uspješno borila i branila južne granice RS. U svom najjačem sastavu brojala je skoro 5000 boraca. Nažalost, 325 junaka je stradalo u toku ratnih dejstava.

„Ta cifra je velika i ona nas sve obavezuje da ne dozvolimo da se ovakve stvari više događaju. Veoma je važno da se pomogne boračkoj populaciji, posebno porodicama poginulih“, naglasio je Puškar.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice od egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa, u znak sjećanja na poginule borce, u mjesnoj zajednici Rovine otvoren je Memorijalni turnir u malom fudbalu.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!