Menu

Get Socialize

405 KM dodatka za nezaposlene porodilje

08.12.2017 1325 26 Nema komentara

Description

Sve nezaposlene porodilje sa područja RS od naredne godine trebalo bi da primaju 405 KM materinskog dodatka. Pravo na dodatak u trajanju od 12 mjeseci ostvaruju žene koje rode prvo ili drugo dijete. Za blizance, treće i svako naredno dijete dodatak se isplaćuje 18 mjeseci. Prijedlog Zakona o dječijoj zaštiti u RS, koji sadrži ovu stavku, pred poslanicima u Narodnoj skupštini naći će se na narednoj sjednici, 12. decembra, i to po hitnom postupku. Ukoliko bude usvojen, stupiće na snagu 1. januara iduće godine. Obzirom da se zahtjev za ostvarivanje ovog prava podnosi u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta, pravo na dodatak od nove godine imaće sve majke koje se porode u toku decembra ove godine i kasnije.

U Javnom fondu za dječiju zaštitu RS podsjećaju da je materinski dodatak do sada bio dosta niži, te da je bio ograničen određenim cenzusima, koji će novim zakonom biti ukinuti. Nadaju se će nove zakonske mjere uticati na povećanje nataliteta u Srpskoj.

„Do sada je materinski dodatak iznosio 70 KM i primale su ga majke sa određenim imovinskim cenzusom. Iz Budžeta je na godišnjem nivou izdvajano 2 miliona KM u ove svrhe, a ubuduće ćemo izdvajati preko 30 miliona. To je značajna podrška pronatalitetnoj politici i dobro će doći majkama, jer znamo da su najveći troškovi u toku prve godine od rođenja djeteta“, istakao je Nedeljko Jović, direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu RS.

Gradiščanke smatraju da je uvođenje materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje bilo i te kako potrebno. Ističu da je, nažalost, danas mnogo majki koje nemaju ličnih primanja, a ove naknade pomoći im da pokriju bar dio izdataka. „Podržavam od srca, jer je to nešto veliko za jednu majku koja je nezaposlena“, „Ja sam nezaposlena majka i smatram da je taj dodatak neophodan“, rekle su anketirane majke iz Gradiške.

Ukoliko Novi Zakon o dječijoj zaštiti bude usvojen, pravo na materinski dodatak od 405 maraka moći će ostvariti nezaposlena majka koja ima prebivalište u Republici Srpskoj, i to najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, i koja je redovno prijavljena Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

Pravo na dodatak moći će da ostvari i nezaposleni otac djeteta, odnosno staratelj ili usvojitelj, ukoliko majka nije živa, ako je dijete napustila, ili je iz objektivnih razloga spriječena da neposredno brine o djetetu, prema aktu nadležnog organa.

Društvo