Menu

Get Socialize

Znakovni jezik jedini način komunikacije

05.02.2019 905 18 Nema komentara

Description

Gluva lica na području opštine Gradiška, a  i šire suočavaju se s problemom otežane komunikacije. Svaki odlazak u bilo koju instituciju ili ustanovu pravo je mučenje, jer veoma teško mogu da ostvare komunikaciju sa službenim licima.

„Komunikacija im značajno umanjuje kvalitet života u današnje vrijeme jer su informacije dragocjene. Oni žive u tišini i oslonjeni su na znakovni jezik i na sredinu koja ga ne razumije i nema volju da ga usvoji“ kaže Ljubinka Radonić Zlojutro, sekretar Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih opština Gradiška, Srbac i Prnjavor.

U nastojanju da taj problem umanje Međuopštinsko udruženja obučava ljude za prevodice znakovnog jezika, te organizuje seminare škole znakovnog jezika. Do sada je kroz dva ciklusa obučeno 15 ljudi. Većina ih je zaposlena u javnim institucijama kao što su opština Gradiška, centar za socijalni rad, Bolnica i Dom zdravlja Gradiška. U Opštini su dva službenika osposobljena za komuniciranje sa gluvim licima putem znakovnog jezika.

Republika Srpska usvojila zakon o upotrebi znakovnog jezika prošle godine ali se još uvijek nije krenulo sa značajnom obukom prevodioca što će se nadaju se u Udruženju promjeniti.

Sekretar Ljubinka Radonić Zlojutro kaže da Udruženje u Gradišci ima oko 80 članova svih životnih dobi i da će ove godine obilježiti 20 godina postojanja.

Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih finansira se od članarine i od opštine koja mjesečno iz budžet za njihov rad izdavaja 1200 KM.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!