Menu

Get Socialize

17.06.2019 2820 38 Nema komentara

Description

Laka pješadijska brigada Gradiška i 19. srbobranska pješadijska brigada Vojske Republike Srpske obilježile su 27 godina od svog formiranja uz podsjećanje na složena borbena dejstva u svojim zonama odgovornosti. Tim povodom je služen parastos u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci i položeni su vijenci na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ratni komandant srbobranske brigade Milan Vujić u svom obraćanju rekao je  da je njegova Brigada bila među pet u RS koja je trpila najžešće borbe U ratnim dejstvima poginulo je 325 boraca “Srbobranske brigade” među kojima je 16 policajaca, a oko 982 borca je ranjeno.

Ratni komadant Lake pješadijske brigade Gradiška, Boško Gvozden kaže da poslije 27 godina od osnivanja brigade možemo konstatovati da je obavila svoj posao zbog čega je formirana I da je to radila na najbolji mogući način,te da zato ima posebno poštovanje kod našeg naroda.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca počast poginulima između ostalih odali su predstavnici grada Gradiška. Prisutnima se obratio gradonačelnik Zoran Adžić i rekao da datum od prije 27 godina postaje dio istorije ne samo Gradiške nego i Republike Srpske. Trudili smo se da ovaj dan objedinimo i da bude dan gradiških brigada.

„Naša obaveza je da vodimo računa o onima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske. Da na taj dan odamo poštovanje, poklonimo se žrtvama ali i sve ostale dane da vodimo računa o njihovim porodicama, o razvoju Gradiške i razvoju Republike Srpske. Gradiška će baštiniti dan gradiške i srbobranske brigade. Sljedeći korak je izgradnja zajedničke Spomen- sobe u kojoj će biti navedena sva imena poginulih boraca obe brigade” dodao je gradonačelnik Adžić.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!