Menu

Get Socialize

28.01.2020 619 9 Nema komentara

Description

U Kulturnom centru Gradiška održana je Svetosavska akademija posvećena Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, ove godine pod nazivom „Vo vijeki vjekov“.

Na ovogodišnjoj Akademiji dodjeljena su nagrade najuspješnijim prosvjetnim radnicima u 2019. godini. Odlučeno je da nagradu  za najboljeg nastavnika razredne nastave ponese Olgica Tepić iz Osnovne škole “Danilo Borković” Gradiška, dok je za najboljeg nastavnika predmetne nastave izabran Neđo Malić iz Osnovne škole “Petar Kočić” Nova Topola.Nagradu za najboljeg nastavnika u odjeljenju učenika sa posebnim vaspitno –obrazovnim  potrebama dobila je Duška Kotur iz Osnovne Škole “Vasa Čubrilović”. Najbolji nastavnik Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić” je Tanja Ristić, dok je nagrada za najboljeg profesora pripala Radovanu Marjanoviću iz Tehničke škole Gradiška.

Ovo je treća godina da se na Svetosavskoj akademiji u Gradišci dodjeljuju nagrade najboljim učiteljima, nastavnicima i profesorima, onima koji su obilježili 2019. godinu svojim radom.  

„Stavljamo u centar posmatranja rad prosvjetnih radnika jer oni izvode naše mlade generacije, da formiramo zdrave ličnosti. S druge strane ovi prosvjetni radnici su dali svoj doprinos u obrazovanju mladih, te su ostavili dubok pečat u svom radu i podizanju mladih ljudi. Gradska uprava im se želi na ovaj način zahvaliti“ kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Gradonačelnik Adžić je istakao da je se već tradicionalno odražava ova manifestacija kako bi se  podsjetili na liki i djelo Svetog Save koji je nemjerljivo značajno za pravoslavlje i srpski narod. On je prvi arhiepiskop, državotvorac i osnivač Srpske pravoslavne crkve, koji škole obiljažavaju kao svoju slavu.

O značaju Svetog Sava govorila je u besjedi  autor Svetosavske akademije profesorica Radana Vila Stanišljević.

“Akademija je pod nazivom „Vo vijeki vjekov“ najbolje govori ko je Sveti Sava. Onaj koji je bogojavio i bogočastio cijeli svoj život da bi nas naučio kakao da mi živimo i postojimo. On je stvorio narod koji večeras prati ovu akademiju“ rekla je Radana Vila Stanišljević, profesor.

Osim pofesorice Radane Vile Stanišljević u programu Svetosavske akademije učestvovali su Gradski mješoviti hor „Lira“, glumci Gradskog pozorišta Gradiška, vokalni solista Teodora Čikić, pijanista Dinko Blagojević, sopran Albina Smajlović, violina Nikolina Kalajdžić, harmonika Miroslav Vuković i učenici  gradiških osnovnih i srednjih škola I muzičke škole Branko Smiljanić“. 

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!