Menu

Get Socialize

9. maj donio slobodu uz ogromna ljudska stradanja

08.05.2020 289 14 Nema komentara

Description

Povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, u Gradišci su delegacije SUBNOR-a, Grada i predstavnici drugih subjekata položili vijence i cvijeće na centralno spomen obilježje žrtvama Narodnooslobodilačkog rata, biste narodnih heroja, spomen kosturnicu i centralno spomen obilježje poginulim borcima u Odbrambeno – otadžbinskom ratu.

„U Drugom svjetskom ratu čovječanstvo je dalo preko 50 miliona života i taj dan je, posebno u Evropi koja je i podnijela najveće gubitke, dočekan sa velikom radošću“, podsjetio je Nikola Kragulj, predsjednik SUBNOR-a Gradiške, naglašavajući činjenicu da je Gradiška u Narodnooslobodilačkom ratu podnijela strašne ljudske gubitke.

„U to vrijeme Jugoslavija je imala 1,7 miliona žrtava, a sama Gradiška je oslobođenje dočekala sa preko 16 500 stradalih“, ističe Kragulj, dodajući da je od ukupnog broja, prema raspoloživim podacima, ubijeno oko 5 400 djece i blizu 2 100 boraca.

„Pobjeda nad fašizmom, koji je ostavio ogromne zločinačke tragove, posebno na našim prostorima, donijela je dugo očekivanu slobodu  i omogućila da se razvijamo i uređujemo prostor onako kako nama odgovara“, podsjetio je gradonačenik Adžić, dodajući da je srpski narod, od 1992. do 1995. Godine, ponovo bio primoran da se bori za sopstveni identitet i opstanak na ovim prostrima.

„Ali, uvijek su dobrodošli dobronamjerni ljudi, koji će poštovati tradiciju i RS i Gradiške da zajedno gradimo suživot, po čemu je ovaj grad prepoznatljiv“, dodaje Adžić.

Naša je obaveza da dostojanstveno obilježavamo značajne datume iz istorije i da njegovanje slobodarskih tradicija prenosimo na mlađe generacije, poručili su sagvoornici.

Delegacije SUBNOR-a i Grada vijence i cvijeće su položile i na spomenike u Gornjim Podgradcima i Novoj Topoli.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!