Menu

Get Socialize

A+ krvna grupa i dalje deficitarna

04.12.2020 1499 40 Nema komentara

Description

U Zavodu za transfuzijsku medicinu u Gradišci ovih dana mnogi davaoci krvi odazvali su se na poziv da daruju krv i upotpune zalihe ove dragocjene tečnosti. Ipak, značajna je potrošnja A+ krvne grupe, čije su zalihe vrlo oskudne.

Ovog jutra, u organizaciji gradiškog Crvenog krsta, radnici komunalnog preduzeća „Vodovod“ darovali su dragocjenu tečnost.

„Rado sam se odazvala pozivu da darujem krv. Ako je moje malo nekome dovoljno, ja ću biti srećna“, kaže jedna od zaposlenih u „Vodovodu“. Među višestrukim davaocima krvi je i rukovodilac ovog preduzeća Sandro Zeničanin. Svjestan je činjenice da na ovaj način možemo spasiti živote mnogih, te poziva i druge da se uključe u ovu humanu akciju.

U Zavodu za transfuziju su zadovoljni odazivom građana da daruju krv, kako pojedinaca, tako i putem organizovanih akcija. „Tokom jučerašnjeg dana obezbijedili smo 48 doza krvi, od toga 17 doza A+ krvne grupe“, kaže načelnica Službe dr Marija Cvjetković. Zahvaljuje svim davaocima na odazivu i napominje da je A+ krvna grupa još uvijek izrazito deficitarna.

U cilju sprečavanja prenošenja infekcije virusom korona,  uvedena su pojedina ograničenja u davanju, kako bi se obezbijedila bezbjedna krv za transfuzijsko liječenje. Lica koja su bila zaražena virosom korona, krv mogu dati tek nakon tri mjeseca.

U Zavodu podsjećaju da krv mogu dati sva zdrava lica od 18 do 65 godina starosti. Muškarci na svaka tri, a žene na svaka 4 mjeseca.

Uncategorized