Menu

Get Socialize

Ambasada Švajcarske u BiH podržava infrastrukturne projekte u Gradišci

07.09.2018 371 6 Nema komentara

Description

Načelnik opštine Graidška Zoran Adžić održao je sastanak sa Patrikom Eglijem, zamjenikom direktorice za saradnju u Ambasadi Švajcarske u BiH. Na sastanku je razgovarano o rekonstrukciji postojećeg primarnog kanalizacionog kolektora, dogradnji novog kanalizacinonog kolektora, izgradnji glavnog gradskog prečistača i izgradnji sekundarne kanalizacione mreže, kao preduslovu za ekološku zaštitu vodoizvorišta. Načelnik Adžić ističe da je riječ o sistemskom infrastrukutnom projektu, koji se radi u saradnji sa Njemačkom državnom bankom za razvoj, a koji je od velikog značaja za građane i privrednike u Gradišci.

„Već smo u poodmakloj fazi razgovora. Ranije su nam u posjetu dolazili drugi predstavnici Ambasade Švajcarske kao i Njemačke državne banke. Na današnjem sastanku prezentovali smo predstavnicima Ambasade Švajcarske pozitivne ocjene koje smo dobili za dokumentaciju i strategiju za odvodnju otpadnih i kanalizacionih voda i vodosnabdijevanje na prostoru opštine Gradiška. Imamo sve preduslove da dobijemo značajan grant koji bi išao u dvije faze od 14 i osam miliona evra. Tako bi realizovali projekat koji je od velikog značaja za opštinu“, naveo je Adžić.

Zamjenik direktorice za saradnju u Ambasadi Švajcarske u BiH Patrik Egli istakao je da je Ambasada zainteresovana za ulaganja u infrastrukturne projekte u Gradišci, jer je ova opština prepoznata kao povoljan partner za saradnju.

„Potrebno je da na nivou opštine postoji sistem koji omogućava odgovornost i transparentnost prema građanima. Naš utisak je da u Gradišci postoje povoljni uslovi za saradnju koja je na dobrobit građana“, naglasio je Egli.

Program koji se provodi u Gradišci je dio šireg projekta koji Švajcarka implementira u opštinama u BiH, naveo je Egli. Dodao je da je glavni cilj da ljudi na ovim prostorima iskoriste sve potencijale koje imaju kako bi bolje živjeli. Egli je naglasio i da  posla ima dosta, ali da se zajedničkom saradnjom može postići značajan napredak.

Društvo