Menu

Get Socialize

Ansambl “Kolo” priredio koncert u Gradišci

07.12.2017 1081 33 Nema komentara

Description

Ansambl narodnih igara i pjesama Srbije “Kolo” iz Beograda nastupio je u Kulturnom centru Gradiška izvodeći tradicionalnu srpsku igru i numere iz repertoara srpske tradicionalne pjesme.Gotovo sedamdeset godina “Kolo” na visokom nivou čuva njeguje i prezentuje tradicionalnu umjetnost kroz igru pjesmu, muziku i običaje.Povodom sedam decenija postojanja beogradski Ansambl organizovao je turneju koja je završila cjelovečernjim koncertom u Gradišci. „Cijela ova sezona je u znaku tog jubileja, otvorili smo je koncertom u Budimpešti. Mi želimo da ovom turnejom obiđemo što više gradova, zato smo i organizovali ovu mini turneju“ rekao je Vladimir Dekić, direktor Ansambla narodnih igara i pjesama Srbije “Kolo” iz Beograda.

Na ovoj mini turneji članovi Ansambla “Kolo” nastupili su osim u Gradišci, u Bijeljini, Doboju i u Laktašima.Gradiščanima se na koncertu predstavilo 35 igrača i pjevača i 13 članova orkestra, koji su pripremili bogat i raznovrstan program.

Ansambl narodnih igara i pjesama Srbije “Kolo”, osnovan je 15. 5. 1948. u Beogradu sastavljen je od profesionalnih igrača i muzičara. Danas je Ansambl “Kolo” jedina ustanova u Srbiji u oblasti scensko-muzičkih djelatnosti koja čuva, njeguje i prezentuje tradicionalnu umjetnost kroz igru, pjesmu, muziku i običaje. “MI imamo 140 koreografija,a nekih aktivnih je oko 70. Imamo i bogat fundus kostima, uglavnom originali” kaže Dević.

Osim cjelovečernjeg koncerta Ansambl “Kolo” je povodom sedam decenija postojanja priredio i izložbu fotografija autora Jelene Janković.

Kultura