Menu

Get Socialize

Berba jabuka u punom jeku

28.09.2018 1285 19 Nema komentara

Description

U gradiškom Potkozarju berba jabuka je u punom jeku. U voćnjacima Dragoje Dojčinovića iz Donjih Podgradaca kod Gradiške u toku je berba ajdareda jedne od nazastupljenijih sorti. Prinosima jabuke kao i mnogi voćari kaže da je više nego zadovoljan. Očekuje da će imati oko 60 tona po hektaru.

„U cijeloj RS mi računamo da dnveno imamo oko 5 000 radnika, što znači da smo zadovoljni rodom i da imamo dobar kvalitet. Berba će trajati do prvog novembra. Imamo još određenih problema, jer nemamo dovoljno ambalaže i zbog toga će mnogi morati stati sa berbom“ rekao je Dragoja Dojčinović, voćar iz Donjih Podgradaca.

Na plantažama ovog voćara u berbi je angažovano 14 sezonskih radnika, iz raznih krajeva Foče, Teslića, Banja Luke i sa područja Gradiške.

Na početku berbe otkupna cijena jabuke koja se ne skladišti u hladnjače kreće se oko 35 feninga za kilogram i uglavnom je diktiraju nakupci. Najmanje od 20 do 30 posto ovog voća će završiti u industriji ili neće biti ni obrano. Ipak voćari očekuju da će uskladištena jabuka postići višu cijenu.

“Ja sam ispred Udruženja objavio cijenu od 50 do 55 pfeninga što je i to niska cijena na odnosu troškova. Mi računamo da će od prvog novmebra za Rusiju krenuti veća prodaja i da će cijena biti prihvatljiva. Ovih dana trebamo da se dogovorimo sa predstavnicima tržnih centara kako da dio voća u samoj berbi uzimaju što bi nam bila velika pomoć” kaže Dragoja Dojčinović, voćar iz Donjih Podgradaca.

Voćari računaju da ove godine mogu podmiriti kompletno tržište BIH.

Prema procjenama u opštini Gradiška će se ove godine na 3000 hektara proizvesti oko 120 000 tona različitog voća.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!