Menu

Get Socialize

Bogojavljenska litija u petak u Gradišci

15.01.2018 539 31 Nema komentara

Description

Na praznik Bogojavljenje, 19. januara, u Gradišci će biti održana Bogojavljenska litija. Na rijeci Savi, po prvi put nakon mnogo godina,  biće organizovano plivanje za Časni krst. Prijave za učešće traju do srijede, 17. januara, a zainteresovanost je velika, kaže arhijerejski namjesnik gradiški protojerej stavrofor Gojko Slijepčević.

„Već imamo oko 20 prijavljenih plivača, pa ćemo, nažalost, morati ograničiti broj učesnika. Ipak, prednost će imati Gradiščani, jer je ovo njihova opština, iako nam se javlja dosta građana iz drugih opština i gradova“, istakao je Slijepčević.

Učestvovati mogu svi punoljetni, zdravstveno sposobni građani.

„Organizator, Crkvena opština Gradiška, će se pobrinuti da sve protekne u najboljem redu za što veću sigurnost plivača. Pravilo je da svi koji učestvuju moraju na sebe preuzeti odgovornost. Na Krstovdan će u 17:30 h, na večernjem Bogosluženju,  plivačima biti pročitana uputstva o takmičenju i oni će potpisati pristanak da svu odgovornost preuzimaju na sebe, u slučaju neželjenih posljedica“, rekao je Slijepčević.

Na Bogojavljenje će u hramu Pokrova Presvete Bogorodice biti služena Sveta liturgija, sa početkom u 9 h, te veliko osvećenje Bogojavljenske vodice. U 11 h Bogojavljenska litija krenuće prema Kajak klubu gdje će u 12 h, na rijeci Savi, biti održano plivanje za časni krst.

„Pozivam sve vjernike i ljude dobre volje da učestvuju u litiji“, kaže Slijepčević.

Arhijerejski namjesnik gradiški je izrazio nadu da će Bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst postati tradicija u opštini Gradiška, i da će ovaj događaj iz godine u godinu biti sve masovniji.

Društvo