Menu

Get Socialize

Bračna zajednica najugroženija u prvim godinama braka

08.02.2018 681 34 Nema komentara

Description

Broj razvoda na našem području u blagom je porastu. Otuđenost, loša komunikacija i nezrelost u braku najčešći su razlozi za rastanak. Bračna zajednica najugroženija je u prvim godinama braka. „Kritična faza je rođenje dijeteta, gdje ne mogu roditelji da se priviknu na to ,ali često je i emocionalno udaljavanje zbog čega se bračni parovi razilaze“ rekla je Suzana Šormaz, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Gradiška.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Gradišci u prošloj godini bračnu zajednicu okončalo je 57 bračnih parova,dok je 2016. taj broj iznosio 60 razvoda, za razliku od 2015. godine kada je bilo 9 razvoda manje.

Brak podrazumijeva puno odricanja, te je potrebno dosta povjerenja, poštovanja i uzajamnog pomaganja kažu u Centru za socijani rad. Ova ustanova učestvuje tokom cijelog brakorazvodnog postupka i prije nego što izgovore ne jedno drugom, supružnici imaju šansu za pomirenje. Malo je onih koji nađu zajednički jezik i nakon toga podnose tužbu za ravod braka koju vodi nadležni sud.

Razvod bračnog para ostavlja posljedice najviše na djecu, te se preporučuje roditeljima da često razgovaraju i budu uz njih.

Razvoda uvijek ne mora imati negativnu stranu može čak biti olakšanje ukoliko se, na primjer, trpi nasilje.

Društvo