Menu

Get Socialize

ČUVARI TRADICIJE: Potkozarsko posijelo po 14. put u Gornjim Podgradcima

24.06.2019 664 30 Nema komentara

Description

Zvuci tradicionalne pjesme i igre odjekivali su Potkozarjem proteklog vikenda. Kulturno-umjetničko društvo “Kozara” iz Gornjih Podgradaca organizovalo je 14. Potkozarsko posijelo, koje je ove godine imalo memorijalni karakter. U Domu kulture “Lepa Radić” otkrivena je spomen-ploča nekadašnjem predsjedniku KUD-a “Kozara”, Rajku Šukalu.

“Pokojni Rajko Šukalo bio je više od 40 godina u ovom Kulturno-umjetničkom društvu. On je najzaslužniji za pokretanje ovog posijela, koje je vodio do prošle godine. Zato je ovaj dan sada posvećen njemu”, ispričao je Branislav Paspalj, predsjednik KUD-a “Kozara” iz Gornjih Podgradaca.

Pored domaćina, učestvovalo je trinaest kulturno-umjetničkih društava iz cijele Republike Srpske.

“Lijepo je kod kuće pjevati i domaćinski dočekati drage goste. Hvala im što su došli. Dok je Kozare i Kozarčana ojkača će uvijek trajati”, rekao je Dražen Ivanović, iz pjevačke grupe “Kozara” Gornji Podgradci.

Manifestacije poput ove su veoma značajne jer im je korijen izvornost, ali godinama se stari oblik ojkače gubi kod novih pjevačkih grupa, smatra Željko Galonja, predsjednik Udruženja za razvoj kulture “Skomrah” iz Gradiške.

Gradska uprava grada Gradiška pruža veliku podršku ovakvim manifestacijama, ali i kulturno-umjetničkim društvima sa područja Gradiške.

“Značaj ovih manifestacija je u tome što čuvaju od zaborava našu tradiciju, kulturu i običaje, koji se prenose  na mlađe naraštaje”, izjavio je Davor Glišić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Kulturno-umjetničko društvo “Kozara” u narednom periodu očekuju brojni nastupi, od kojih su posebno izdvojili posjetu Kosovu i Metohiji.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!