Menu

Get Socialize

Dan JNA tradicionalno obilježen u Gradišci

23.12.2017 611 21 Nema komentara

Description

Opštinska organizacija SUBNOR-a i Udruženje vojnih penzionera RS – podružnica Gradiška i ove godine obilježili su Dan Jugoslovenske narodne armije, 22. decembar, jedan od datuma koji se slavio u bivšoj Jugoslaviji. U znak sjećanja na dan kada je, 1941. godine, u Rudom, naredbom Vrhovnog štaba, formirana Prva proleterska udarna brigada, vijenci i cvijeće položeni su na spomenik žrtvama fašizma u spomen parku u Gradišci, te na biste narodnih heroja: Stevana Dukića, Lepe Radić i Envera Šiljka.

„JNA danas nema, ali ušla je u istoriju i u naša srca, zato je ne smijemo zaboraviti. Zadatak nam je da čuvamo uspomenu, i o JNA pričamo mlađim generacijama“; istakao je Miloš Stanišljević, predsjednik Udruženja vojnih penzionera RS – podružnica Gradiška.

„Želimo da sjećanje na JNA živi i u buduće, jer je dala veliki doprinos borbi protiv fašizma i ujedinila je naše ljude u borbi za slobodu“, naglasio je Nikola Kragulj, predsjednik OO SUBNOR-a Gradiška.

U okviru obilježavanja Dana JNA, u Kulturnom centru u Gradišci održan je istorijski čas na temu „Povratak djece iz hrvatskih logora u kozarska sela“.

„Kroz istorijski čas se prisjećamo događaja iz naše prošlosti, i žrtava koje su podnijeli ljudi iz ovih krajeva, boreći se za oslobođenje“, rekao je Jovica Mačkić, sekretar Udruženja vojnih penzionera RS – podružnica Gradiška.

Ovom prilikom prikazan je i dokumentarni film „Bila sam mala“ , autora Branka Lazića. Film govori o hrabrom podvigu vojnog penzionera Miloša Stanišljevića, koji je tokom Drugog svjetskog rata, rizikujući vlastiti život, iz koncentracionog logora Gornja Rijeka spasio 30-oro djece od sigurne smrti.

Prva proleterska udarna brigada, formirana 22. decembra 1941. godine, bila je prva regularna jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja je odigrala važnu ulogu u Narodnooslobodilačkoj borbi i stvaranju Jugoslovenske narodne armije.

Dan JNA, 22. decembar, u Gradišci se tradicionalno obilježava već duži niz godina.

Društvo