Menu

Get Socialize

Dan oslobođenja Turjaka

16.12.2020 1196 39 Nema komentara

Description

Služenjem parastosa i polaganjem vijanaca na spomen obilježja, poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima Odbrambeno otdžbinskog rata, u Turjaku je obilježena sedamdesedeveta godišnjica oslobođenja ovog kraja od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu. To je bila prva partizanska akcija na području Gradiške. Tada je kozarački partizanski odred od usataša oslobodio ovo selo na čijem području je formirana prva slobodna partizanska teritorija.

“Ponosni smo na taj događaj I ovdje smo da se podsjetimo šta je tad bilo, da je veliki broj ljudi stradalo što govore I ovi spomenici” rekao je Nikola Kragulj, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ovom prilikom je rekao da je naša obaveza da ovdje dođemo I poklonim se svim žrtvama proteklih ratova na ovim prostorima.

“Možemo da vidimo da je preko 1500 nastradalih tu je peko 400 deje, a I  narod ovog kraja I broci su pokazali hrabrost I u prethodnom ratu u kojem su dali svoje živote za RS” kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Sloboda u Turjaku potrajala je samo do marta 1942., kada je potkozarski kraj opet pao u ruke fašista, koji su vršili teror nad stanovništvom sve do konačnog oslobođenja 1945. godine.Ovo mjesto 79 godina poslije se nije demografski oporavilo.

Kod spomen obilježja žrtvama fašističkog tereora I borcima Odbrambeno otadžbinskog rata deleagije SUBNOR-a, grada Gradiška I predstavnici Mjesne zajednice Turjak položili su vijence i zapalile svijeće.

Uncategorized