Menu

Get Socialize

Dan Svetog Dimitrija

08.11.2017 391 27 Nema komentara

Description

Pravoslavna crkva i vjernici slave Dan Svetog Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Praznik je posvećen komandantu Soluna iz 3. vijeka koji je stradao jer je štitio hrišćane.On je živio u vremenu kada je crkva bila proganjana odnosno van zakona u vrijeme Rimske imperije. „Rođen u gradu Solunu, kada je otac umro naslijedio je vojvodstvo. Rimski imperator daje naredbu da progoni hrišćane, međutim on nije to izvršio. On je posječen mačem i tako je stradao“ kaže Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Svetog Dimitrija posebno slave, pored Grka, Rusi i Srbi. Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. vijeku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi.U Srpskoj crkvi je njemu posvećeno preko 120 hramova. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu nalazi se od 1388. godine. Mnogobrojne su srpske porodice koje danas slave svoju krsnu slavu.

Srbi smatraju da do Mitrovdana treba završiti sve velike poslove, pošto počinje zima, a ako je praznik pod snijegom, znak je vrlo hladne zime.

Društvo