Menu

Get Socialize

Danas je Đurđevdan

06.05.2019 500 11 Nema komentara

Description

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja  Svetog Velikomučenika Georgija u narodu poznat kao-Đurđevdan u spomen na dan kada je ovaj svetitelj postradao 290. godine nove ere. Praznik svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru, obilježio se u svim pravoslavnim hramovima u RS, među kojima je i  crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Gardišci.

„Sveti velikomučenik Georgije je i pobjedonosac, on je kroz svoju vjeru i svoj život pobjedio sve prolaznosti ovog svijeta“ rekao je Gojko Slijepćević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Georgije je rođen u drugoj polovini trećeg vijeka u Maloj Aziji i kao veoma mlad postao je vojvoda u vojsci rimskog imperatora Dioklecijana.

Đurđevdan se u narodu smatra za granicu između zime i ljeta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre usjeve. To je praznik koji se odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje vjenaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na rijeci. Kažu da je Đurđevdan praznik sa najviše običaja koji se razlikuju po sadržini od regiona do regiona. Naravno, sve ovo su narodna vjerovanja, koja nemaju prave veze sa vjerom sveca kog pravoslavni hrišćani 6. maja po novom kalendaru slave. Uz mnoštvo običaja, uvijek se postavlja pitanje kako najispravnije proslaviti ovaj praznik.

„Sve porodice slave krsnu lsavu po naslijeđu od svojih predaka. Onaj dana kada su se krstili naši precim slavimo tu slavu i svog zaštitnika pred Gospodom i stalnog molitvenika. To ispravno činimo tako što tog dana domaćin dođe u crkvu osvešta slavski kolač i žito koji jesu simbol krsne slave“ rekao je Gojko Slijepćević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Đurđevdan je jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Osim Đurđevdana, ovom svetitelju se čini pomen I 16. novembra- na Đurđic, dan prenosa moštiju u crkvu u Lidiji, Georgijevom rodnom mjestu.

Uncategorized