Menu

Get Socialize

„Dani starih zanata, viteštva i tradicije“

20.09.2019 552 15 Nema komentara

Description

U Gradišci, su u okviru manifestacije “Gradiška jesen 2019” treći put organizovani  „Dani starih zanata, viteštva i tradicije“. Na manifestaciji su se ispred Kulturnog centra okupile vrhunske zanatlije sa područja Gradiške, koji su posjetiocima predstavljali umijeće u kovanju, izradi košnica, sepeta, proizvodnji poslastica i niz drugih, već pomalo zaboravljenih, zanata.

Umijeće metalskih majstora po treći put na ovoj manifestaciji pokazao je  Rajko Bakić iz Kruškika. On kaže da iako ima malo ovih zanatlija, ne može se pohvaliti da ima posla.

Svoj zanata kojim se bavi oko 30 godina predstavio je i Dušan Stanišljević iz Turjaka. On se bavi pravljenjem sepeta.

Ispred Kulturnog centra predstavila su se i udruženja žena. Tanja Marković iz Udruženje žena „Breza“ iz Brezik Laminaca kaže da su pripremili tradicionalnu hranu, te da će pokazati kako se pravi domaća pita.

Organizatori ove manifestacije Kulturni centar, Zavičajni muzej i Gradska uprava zadovoljni su odzivom učesnika i posjetilaca. Kažu da je između ostalog cilj da se što veći broj ljudi upozna sa zaboravljenim zanatima.

„Želimo sve nas da podsjetimo kako smo nekad živjeli i radili, da vidimo te zanate koji pod pritiskom nove tehnologije odumiru. Naša obaveza je da novim generacijama prenesmo kako se nekad živjelo“ rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

U okviru manifestacije „Dani starih zanata, viteštva i tradicije“ u Gradskom parku otvoreno je Viteško selo.

„Ovo je jedna velika dječija radionica. Tu je mačevanje, djece, vitezova, mala škola jahanje, razne zaboravljene igre. Pokušavamo da vratimo te igre kod njih i da čujemo dječiju radost. Kao i prošle godine tako i ove godine postavili smo izložbu „Sveti Sava Srpski““ rekao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Viteško selo posebno je privuklo najmlađe. Gradski park bio je ispunjem djecom koja su bila oduševljena pripremljenim programom.

U raznovrsnom programu Viteškog sela učestvovali su Udruženje građana „Rusag“, glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Narodnog pozorišta RS, Konjički klub „Posavko“, Sportski kreativni centar „Kids“ iz Banjaluke, Udruženje  „Most“ Gradiška, gradiški lovci, KUD „Kolovit“ i drugi učesnici.

Bogat program ovogodišnje manifestacije „Dani starih zanata, viteštva i tradicije“ svojim nastupom su dodatno uljepšali članovi Etno grupe „Iva“.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!