Menu

Get Socialize

“Deponije su sve veće – recikliraj, jer otpad nije smeće”

05.02.2019 619 14 Nema komentara

Description

“Deponije su sve veće – recikliraj, jer otpad nije smeće” naziv je projekta koji na području gradiške opštine provodi Komunalno preduzeće “Gradska čistoća”, u saradnji sa Opštinom Gradiška i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. U okviru projekta, vrijednosti 85 000 KM, nabavljeno je specijalno vozilo i postavljena su tri reciklažna ostrva. Dva se nalaze u Gradišci, a jedno je pored Osnovne škole “Petar Kočić” u Novoj Topoli.

“Ostrva su koncipirana tako da su otvori prilagođeni za onu vrstu otpada koja se tu odlaže. Natkriveni su kako ne bi ulazila voda, ukoliko je unutra karton ili papir. Po potrebi, to dovezemo ovdje i onda ide u dalju reziklažu. Što se tiče mog dosadašnjeg iskustva u “Gradskoj čistoći”, ali i obilaska u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj… svako razdvajanje prije mješanog ima efekta. Kada se taj otpad izmiješa, ima tu i stakla, željeza, pa ga je teško razdvojiti i iziskuje puno radnika, a mali su efekti. Male su cijene recikliranog materijala“, rekao je Željko Bilbija, direktor KP “Gradska čistoća” Gradiška.

Bilbija navodi da svijest o recikliranju na području opštine Gradiška još uvijek nije dovoljno razvijena, te da je za njen razvoj neophodno uključivanje cjelokupnog društva: “Najbolje efekte imamo sa osnovnim školama. Djecu na neki način nagradimo. Ako ljudi naviknu od djetinjstva da razdvajaju otpad, to će u dogledno vrijeme donijeti rezultate. Sarađujemo sa njihovim nastavnicima koji vode ekološke sekcije. U proljetnom periodu, imamo mjesec akcije uređenja grada.”

 Razdvajanje otpada je olakšano natpisima na reciklažnim ostrvima, koji upućuju gdje je potrebno ubaciti određenu vrstu otpada.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!