Menu

Get Socialize

Deveta „Pirogijada“ održana u Ćelinovcu

05.08.2019 445 14 Nema komentara

Description

S ciljem promocije i njegovanja poljske kulture, Udruženje Poljaka i prijatelja „MAK“ organizovalo je, devetu po redu, „Pirogijadu“ u Ćelinovcu, kod Gradiške.

Ovogodišnjim umjetničkim programom, pod nazivom „Poljska priča, moja priča“, članovi ovog udruženja upoznali su posjetioce sa svojom istorijom.

„Želimo da upoznamo publiku sa tim odakle Poljaci ovdje, budući da je Poljska ipak daleko. Došli smo ovdje prije više od 120 godina i donijeli smo svoju kulturu, tradiciju, drugačija jela, obradu zemljišta. Sve to želimo na ovaj način da sačuvamo i prenesemo na nove generacije“, navela je Marija Buganik Pranjić, predsjednik Udruženja Poljaka i prijatelja „MAK“ Gradiška.

U umjetničkom programu su, pored domaćina, učestvovali i članovi udruženja Poljaka iz Banjaluke i Prnjavora, pripadnici poljskog bataljona EUFORA-a iz Tuzle i Sarajeva, te poseban gost – Stjepan Pribila. On je rođen u Ćelinovcu, ali život ga je odnio daleko od rodnog sela. Danas živi u Kanadi, a ovdje je došao nakon 40 dugih godina.

„Veoma sam ponosan na ljude ovdje jer su sačuvali naše običaje, ali i što vidim da i oni koji nisu Poljaci to poštuju“, rekao je Pribila.

Devetoj „Pirogijadi“ prisustvovala je i konzul u Ambasadi Republike Poljske u BiH, Monika Krizmanić, koja je imala samo riječi hvale za domaćine.

„Utisci su vrlo pozitivni i jedva čekam desetu „Pirogijadu“. Ambasada je finansijski pomogla Udruženju „MAK“ u organizaciji ove manifestacije, što činimo svake godine u skladu sa mogućnostima“, izjavila je Krizmanićeva.

Podrška Udruženju „MAK“ ne izostaje ni od Gradske uprave Gradiška.

„U proteklom periodu, Udruženje u saradnji sa lokalnom upravu održava veze sa svojom maticom Poljskom i oni to čine na odličan način, što se i može vidjeti po gostima iz Poljske na ovoj manifestaciji“, rekao je Dragutin Kovačević, šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Pored umjetničkog programa, prisutni su imali priliku da uživaju i u degustaciji poljske tradicionalne hrane, kao što su bijeli bošč, toć, razne slatke delicije i naravno – piroge.  „Pirogijada“ je organizovana u okviru programa „Gradiškog ljeta“, a iduće godine obilježiće se dva značajna jubileja – deseta godina „Pirogijade“ i 125 godina od doseljavanja Poljaka u ove krajeve.

Uncategorized