Menu

Get Socialize

Divlja deponija višegodišnji problem mještana Nove Topole

16.02.2018 728 28 Nema komentara

Description

Divlja deponija kod vještačkih jezera u Novoj Topoli godinama stvara probleme mještanima ovog gradiškog sela. Nesavjesni pojedinci u neposrednoj blizini majdana odlažu sve vrste otpada, čak i onaj životinjskog porijekla. Iz Sportsko – ribolovnog društva „Amur“, koje gazduje ovim jezerima, upozoravaju da otpad, osim što zagađuje vodu i šteti ribama, na više načina može ugroziti i zdravlje okolnog stanovništva. Ribari traže od nadležnih da se ovaj problem što prije riješi.

„Istovaraju tu i životinjske ostatke i svašta nešto. To se mora riješiti. Inspekcija traži od nas da utvrdimo krivce. To nije naše zaduženje, nek lokalna vlast to ureduje. Komšije moraju znati ko su krivci. Mi ćemo spriječiti naše ribare da bacaju smeće, ali sa ostalim nemamo ništa“, ističe Slobodan Golić, predsjednik SRD „Amur“ Gradiška.

Društvo „Amur“ zaduženo je isključivo za uređenje obale i očuvanje ribljeg fonda u jezerima, naglašava Golić.

„Mi uređujemo obalu, a našim ribarima smo rekli da kada primjete nekog da baca otpad da ga prijave“, kazao je Golić.

Ogorčen je i mještanin Nove Topole Rade Majstorović. Kaže da divlja deponija izaziva ekološku katastrofu u ovom dijelu selu.

„Ovaj majdan mještani zovu „smradac“, onda je jasno o čemu se radi. Ovim putem prolaze i djeca, škola je blizu, a deponija je izvor različitih bakterija“, naglašava Majstorović.

Sa postojanjem divlje deponije i ovim problemom upoznati su i Opštinskoj upravi u Gradišci.

„Načelnik opštine je formirao radnu grupu čiji je zadatak da obiđe i evidentira sve majdane i deponije, te da se nakon toga sačini akcioni plan za riješavanje ovih problema. Rok za izradu plana je 1. mart, i nakon toga krećemo u realizaciju“, rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcije opštine Gradiška Goran Sember.

Mještani Nove Topole nadaju se da će problem divlje deponije u blizini majdana biti riješen prije ljetnih mjeseci, jer u tom periodu, kažu, smrad često postaje nepodnošljiv.

Društvo