Menu

Get Socialize

Divlje svinje obrale kukuruz

28.05.2018 1056 25 Nema komentara

Description

Divlje svinje u potrazi za hranom ovih dana uništavaju njive poljoprivrednika u Vrbaškoj, Bistrici, Gašnici, Orahovoj i Lužanima. Tragovi u zemlji, prazne brazde, sve češće su slike na parcelama pod kukuruzom na ovom području. Uništene su velike količine ove ratarske kulture, a štete su kako kažu poljoprivrednici  velike. Žarko Švraka, poljoprivredni proizvođač iz Vrbaške kaže da su na 3 hektara kukuruza divlje svinje za tri dana povadile veliki dio ove kulture.

Pojedini poljoprivrednici prinuđeni su da presijavaju kukuruz i ponekoliko puta, jer su svinje opustošile njihove parcele, gdje su uložili mnogo truda i novca. Međutim ni tako ne uspjevaju da spase ovu ratarsku kulturu.

„Mi ćemo morati da odustanemo od sjetve i da tražimo kulture koje neće dirati,ali sa njima ne može hraniti farmu. Ova parcela je otpisana, sada ću ulagati u druge da bi šteta bila koliko toliko manja“ rekao je Žarko Švraka, poljoprivredni proizvođač iz Vrbaške.

Žarko Švraka kaže da do sada na ovom području nije bila tako brojna populacija divljih svinja. Smatra da je na to uticala  proljetnja poplave pored Save. On ističe da pored divljih svinja kukuruz na ovoj parceli uništavaju i fazani.

Poljoprivrednici strahuju da će poslije kukuruza divlja svinja opustošiti i strna žita.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!