Menu

Get Socialize

Djeca nedovoljno fizički aktivna

31.05.2018 383 19 Nema komentara

Description

Mladi naraštaji sve se manje bave sportom, a sve više vremena provode sjedeći. Pedijatar doktorica Olivera Ćosić kaže da većina današnje djece nije dovoljno fizički aktivna te se sa posljedicama sve više susreće u svom poslu.

„Neaktivnost utiče na razvoj koštano mišićnih deformiteta, osim toga neaktivnost i nepravilna ishrana dovode do sve većeg broja gojazne djece i tako se pojavljuju  problemi sa kardiovaskularnim sistemom“ rekla je dr Olivera Ćosić, pedijatar.

Gojaznost nije jedini problem. Nerijetko iz osnovne škole đaci izlaze sa nedovoljno razvijenom motorikom, slabim imunitetom. Za razliku od ocjena, zdravlje se teže popravlja. Zboga toga se već od treće godine života trebaju početi baviti nekim oblikom fizičke aktivnosti smatra profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji Gradiška, Marko Zec.

Zec ističe  da sedmično dva časa fizičkog vaspitanja nisu dovoljna i da se tako ne mogu postići zapaženi rezultati.

Najčešće ulaskom u pubertet učenici više odsustvuju sa časova fizičkog. Manji je broj i onih koji se van škole druže sa loptom. Uglavnom samo ako treniraju.

Pored fizičke aktivnosti bitna je i pravilna ishrana. Doktorica Ćosić kaže da je u prvoj godini život veoma važne dojenje, a da kasnije treba biti zastupljena hrana sa što manje šećera i masnoće.

Redovna fizička aktivnost u dječijoj dobi je od izuzetne važnosti za pravilan rast i razvoj. Djeca bi trebala provesti najmanje 60 minuta dnevno u tjelesnim aktivnostima umjerenog do visokog intenziteta.

Društvo