Menu

Get Socialize

Djeca su svetinja: Đuro Koljanin gradi Memorijalni centar “Srca svijeta”

20.02.2019 788 15 Nema komentara

Description

Đuro Koljanin, gradiški književnik, za vrijeme Drugog svjetskog rata preživio je kao petogodišnjak strahote dječijeg logora „Sisak“ u kome je izgubio gotovo cijelu porodicu. Njima u pomen, posebno sestrama Zori i Mari, odlučio je da sagradi Memorijalni centar „Srca svijeta“ u Drageljima. Koljanin kaže kako će Memorijalni centar biti posvećen djeci iz svih ratova, djeci žrtvama cijelog svijeta. Dodaje da mu je cilj da buduće generacije na tom mjestu mogu da uče iz svoje i tuđe prošlosti: „Obavijestio sam sve škole i želio bih da svi učitelji, nastavnici, profesori jednog dana dovode djecu ovdje, da pogledaju i čuju šta je bilo i kako je bilo. Želim da svi idu zajedno: Muslimani, Hrvati, Srbi, Romi, Jevreji i svi ostali… ne želim dijeliti nikoga, jer dijete je dijete. Za mene su djeca svetinja.“

Stručnu pomoć u stvaranju Memorijalnog centra spremni su da pruže iz Zavičajnog muzeja Gradiška.

„Zavičajni muzej je uvijek izlazio u susret ovakvim projektima. Naravno, prije svake saradnje sa privatnim licima potrebno je sve pravno regulisati određenim ugovorima. Što se stručne pomoći tiče, kao kustos muzeja stojim na raspolaganju gospodinu Đuri Koljaninu“, rekao je Bojan Vujčić, istoričar i viši kustos u Zavičajnom muzeju Gradiška.

Koljanin je izrazio nadu da će radovi na objektu, koje u potpunosti sam finansira, uskoro biti gotovi. Unutrašnjost bi trebalo da se sastoji iz velike sale, kancelarije, u kojoj bi se nalazila biblioteka, i pratećih prostorija. Koljanin je pozvao mlade ljude, umjetnike da mu pomognu u osmišljavanju unutrašnjosti i spoljašnjosti Memorijalnog centra, jer, kako kaže, zajedno će biti jači i pametniji.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!