Menu

Get Socialize

Do sada ispaljeno 386 protivgradnih raketa

19.06.2019 448 24 Nema komentara

Description

U Protivgradnoj preventivi RS od početka sezone, 15. aprila, bilo je devet dana sa dejstvima.Ispaljeno je 386 protivgradnih raketa, skoro duplo manje nego prošle godine.

Najznačajnije i najzahtjevnije dejstvo u ovoj sezoni bilo u nedjelju 16. juna kada je ispaljeno 111 raketa.

„I taj dan smo dali sve od sebe da to odradimo kao treba da štete na terenu budu što manje. Na veoma malom području bilo je grada ali njegova kinetička energija bila je slaba“ rekao je Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva“ RS.

Dejanović kaže da su dobili 720 novih raketa, te da sada imaju na raspolaganju preko 2000 raketa. On smatra da će to biti sasvim dovoljno za potrebe ove protivgradne sezone.

Što se tiče modernizacije sredinom idućeg mjeseca dogovorena je montaža drugog radara na Jahorini.

„Počeo je sa radom naš centar u Trebinju, tu se nastavlja dalje izgradnja protivgradnih stanica pored postojećih dvanaest koji su već u funkciji. Novost je to da ćemo sa Srbijom ove godine krenuti u realizaciju istočnog djela RS takođe izgradnju protivgradnih stanica, gdje će pored onog što smo mi planirali pored 46 biti instalisano jos 25 stanica koje će štititi to brdsko planinsko područje koje nam nije zanimljivo ali gdje dolazi do rasta gradonosne oblačnosti koja sa našeg pdoručja ulazi u Srbiju i to ćemo sporazumima do kraja godine regulisati“ rekao je Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva“ RS.

U Protivgradnoj preventivi ističu da su još danas pod pojačanim režimom dežurstva, jer se narednih dana očekuje stabilizacija vremenskih prilika.

Uncategorized