Menu

Get Socialize

Dobar ovogodišnji rod u voćnjaku Šljivara

30.06.2020 1414 28 Nema komentara

Description

Dugogodišnji voćar Marinko Šljivar iz Donjih Podgradaca kod Gradiške očekuje rodnu godinu. Kaže da će rod jabuke i kruške biti i više nego dobar. Iako je zbog vjetrova i kiše jedan period bio težak posebno za zaštitu, Šljivar će imati kvalitetno voće, a vjeruje da će i sa cijenom biti zadovoljan.

„Mislim da će cijena biti oko 0,60 i 0,70 feninga. Prinos jabuke očekujemo oko osam vagona, a kruške oko četiri vagona. Sa prodajom nemamo problema“ rekao je Marinko Šljivar, voćar iz Donjih Podgradaca.

„U poređenju sa prošlom godinom ova će bolja“ ističe Šljivar. Međutim mnogi voćari će teško obezbijediti dovoljan broj radnika posebno za berbu ovih voćnih vrsta.

Marinko Šljivar bavi se voćarstvo oko 20 godina. Trenutno u svom zasadu ima 3 hektara jabuke i oko 2 hektara kruške. U njegovom voćnjaku vodeća sorta je što se tiče jabuke ajdared, zatim zlatni i crveni delišes, mucu, greni smit, a od sorti kruške najviše ima viljemovku, butiru i santa mariu. Svoj voćnjak planira na jesen proširiti sa još jednim hektarom kruške.

Uncategorized