Menu

Get Socialize

Dobar rod i kvalitet kruške

11.08.2018 959 4 Nema komentara

Description

U voćnjacima je ovih dana počela berba kruške. Voćar Marinko Šljivar iz Donjih Podgradaca kaže da je rod odličan i jako kvalitetan. U njegovom voćnjaku u Jablanici prinosi su veliki.

„Imamo skoro dva hektara kruške. Očekujem prinos oko četiri vagona, a oko 90% je pra klasa. Ova godina je jako dobra za voćare, za razliku od prethodnih. Nadam se samo da neće biti problema sa plasmanom“, priča Šljivar.

Šljivar očekuje i solidnu cijenu kruške.

„Mi nikad ne dogovoramo cijenu, ali uvijek je bila korektna. Prethodnih godina je kilogram kruške koštao od 80 pf do 1 KM, pa očekujem da će tako biti i sad“, rekao je Šljivar.

Ovaj voćar, pored kruške, proizvodi i preko dva hektara jabuke, koja je, kaže, izvanredno rodila. U narednoj godini namjerava proširiti proizvodnju, ali prvenstveno kruške za koju smatra da je isplativija. U realizaciji planova pomoći će mu budući zet Predrag Vlaović iz Novog Sada. Ovom profesoru fizičkog vaspitanja voćarstvo se svidjelo kad je prvi put došao u Jablanicu. Zajedno sa radnicima učestvuje u berbi kruške.

„Jako sam zadovoljan. Radim sve poslove, berem, nosim boksove, itd. U narednim danima ću učiti da vozim traktor i viljuškar“, kaže Vladović.

Vlaović želi da uz podršku punca nastavi razvijati voćarsku proizvodnju porodice Šljivar.

„Proširićemo proizvodnju i najviše zasaditi kruške, oko 90%, jer je bolja cijena. Čeka se duže na rod, ali se ipak višestruko isplati“, istakao je Vladović.

Berba kruške u voćnjaku Marinka Šljivara trajaće nekoliko dana. U tom periodu biće obrane četiri vrste: Butira, Santa Marija, Klapov i Viljamovka.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!