Menu

Get Socialize

Dobri prinosi i kvalitet kupusa u Bereku

18.10.2017 252 41 Nema komentara

Description

Dobrim rodom kupusa ove godine može se pohvaliti porodica Stanišljević iz gradiškog sela Berek. Svakodnevnim zalijevanjem spasili su povrće od velike suše. Mirjana Stanišljević priča da na površini od 10 dunuma zemljišta, sa suprugom Dejanom, tokom cijele godine gaji kupus, a prinosom i kvalitetom su veoma zadovoljni. Od sorti gaje većinom hibrid, koji se pokazao boljim od poznatog „Varaždinca“.

„Gajimo hibridnu sortu već dvije godine. To je polu-bijeli kupus, čiji su prinosi odlični. Zadovoljni smo i mi i kupci. Vreća ovog kupusa je 5 KM,  a Varaždinac je 6 maraka. Meni, kao domaćici, se više sviđa hibridni jer je puno bolji za sarmu“, rekla je Mirjana.

Kupus „Varaždinac“ u posljednjih par godina imao je jako loše prinose i kvalitet, te mnogi povrtari odustaju od ove sorte, priča Mirjana. Dodaje da je hibrid jednak po ukusu, ali ga karakterišu čvršće glavice, zbog čega je proces kiseljenja dugotrajniji.

Osim kupusa, Stanišljevići proizvode i druge vrste povrća, koje prodaju na Zelenoj pijaci u Gradišci. Prinosi, ali i prodaja, su, kažu, dosta dobri.

„Uzimamo kvalitetna sjemena povrća, imamo sistem za navodnjavanje, pa smo imali dobru godinu. Ipak, plastenička proizvodnja se puno više isplati, jer je povrće zaštićeno“, istakla je Mirjana.

U plastenicima ove porodice u Bereku paprika i paradajz već su pri kraju sezone. Polako počinju pripreme za zimsku sadnju zelene salate i špinata.

Novosti