Menu

Get Socialize

Dom zdravlja proslavio 25 godina rada

10.10.2019 1082 18 Nema komentara

Description

Javna zdravstvena ustanova “Dom zdravlja” Gradiška svečano je proslavila 25 godina rada i postojanja. Naime,prva bolnica tzv “Našićka bolnica” otvorena je u Podgradcima u vrijeme austrougarske vladavine, a prvi Dom Narodnog zdravlja davne 1939. godine. Od 1953. do 1966. godine zdravstvena ustanova nosi naziv Sreska zdravstvena stanica,a od 1966. godine prelazi u Medicinski centar. Odlukom Skupštine opštine Gradiška od 25. oktobra 1994. osnovana je JZU “Dom zdravlja” koja do danas posluje kao samostalan subjekt.

„Aktivno učestvuje u pružanju zdravstvene zaštite i prosvećivanja građana u obliku primarne zdravstvene zaštite. Ja bi čestitala svim radnicima naš dan i da kažem da ovaj jubilej za nas predstavlja podsticaj da nastavimo dalje u duhu ljudi koji su ovu ustanovu stvarali“ rekla je dr Vesna Gluvić Čelić, direktor Doma zdravlja Gradiška.

Brojni zdravstveni radnici , ugledni doktori dali su značajan doprinos razvoju zdrastvene zaštite I radu ustanove Doma zdravlja Gradiška. Prvi direktor bio je primarius doKtor Slavko Dunjić.

“Ja sam prIje 25 godina zatečen na funkciji direktora Doma zdravlja  koji je tada djelovao u sastavu Medicinskog centra. Ja sam biO prije toga već pet godina direktor I ukupno sam proveo na čelu meni nikad zaboravljene zdravstevene ustanove 16 godina” kaže prim. dr Slavko Dunjić, prvi direktor Doma zdravlja Gradiška.

Značajnu podršku radu Doma zdravlja Gradiška pruža I lokalna uprava. Gradonačelnik Zoran Adžić rekao je da će se potruditi da zajedno sa ovom ustanovom unaprijede zdravstenu zaštitu.

“Dom zdravlja je odigrao jednu startešku ulogu u ratnom period. Njihova uloga je vrlo značajna na prostoru grada, mi ćemo stajati uz njih I pomoći ćemo im u nabavci sanitetskog vozila” rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Dom zdravlja Gradiška organizuje primarnu zdravstvenu zaštitu po principu porodične medicine I obezbjeđuje porodičnu medicinu, hitnu medicinsku pomoć, preventivnu I opštu stomatologiju, higijensko-epidemiološku djelatnost , laboratorijsku I RTG dijagnostiku. U Domu zdravlja takođe postoje organizovane ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije I ginekologije kao I Centar za zaštitu mentalnog zdravlja I Centar za rehabilitaciju u zajednici.

Svečanoj proslavi prisustvovali su brojni gosti koji su imali priliku da pogledaju film o radu Doma zdravlja Gradiška u proteklih 25 godina.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!