Menu

Get Socialize

Dovoljno zaliha krvi u gradiškoj Službi za transfuziju

11.01.2018 315 28 Nema komentara

Description

Stanje zaliha krvi u gradiškoj Službi za transfuziju krvi u ovom periodu je prilično zadovoljavajuće. Krajem decembra organizovali su nekoliko akcija dobrovoljnog darivanja, te su u novu godinu ušli sa preko 200 doza krvi.

„Imamo svih krvnih grupa. Najmanje je A+ grupe, kao i uvijek. Najviše imamo 0+ grupe. Sve u svemu, dobro je“, kaže prim. dr Marija Cvjetković, načelnik Službe za transfuziju krvi Gradiška

Prošla godina bila je realtivno dobra po pitanju broja doza krvi. Osim, ljetnih mjeseci koji su uvijek kritični, ističe dr Cvjetković.

„Prvi put smo u zalihama imali preko 3000 doza krvi, ali smo i izdali više nego inače, i to preko 2300 doza. Zadnjih par godina imamo povećanje u broju izdavanja. Nažalost, u dnevnoj bolnici je potrebno mnogo krvi, jer dolaze ljudi sa različitim oboljenjima. Uglavnom, možemo pokriti sve, jer imamo dobru saradnju sa Službom iz Banjaluke“, istakla je dr Cvjetković.

U Službi za transfuziju krvi u Gradišci nadaju se da će i u narednim mjesecima imati dovoljno zaliha. U toku februara organizovaće akciju doborovoljnog darivanja krvi u Srpcu, a u martu u Kozarskoj Dubici. Tu su svakako i stalni davaoci, ali i oni povremeni, zahvaljujući kojima se zalihe povećavaju. Podsjećaju, da krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina, te apleuju na građane da bar jednom godišnje daju krv i tako spasu nečiji život.

Društvo