Menu

Get Socialize

Dvadeset pet godina od stradanja Srba u operaciji “Bljesak”

01.05.2020 950 17 Nema komentara

Description

Prošlo je dvadeset pet godina od stradanja Srba i protjerivanja iz Zapadne Slavonije u operaciji hrvatske vojske i policije „Bljesak“. U dva dana, 1. i 2. maja 1995. godine hrvastke snage ubile se 283-oje Srba. Među žrtvama je 56 žena, osmoro djece do 14 godina i 75 lica preko 60 godina starosti. Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen ploču i spuštanjem sa „mosta spasa „ u rijeku Savu uz prisustvo minimalnog broja predstavnika institucija RS i predstavnika Grada Gradiška obilježena je tužna godišnjica.

„Nažalost previše tužnih datuma koje obilježavamo u istoriji i to ne samo daljoj već i u bližoj prošlosti. Ovo je jedan od takvih datuma kada je protjerano oko 15 hiljada ljudi. Tada je bombardovana izbjeglička kolona. Naša je obaveza da obilježavamo sve ove datume pokazujući da na taj način odajemo poštovanje prema žrtvama i stradanju naroda, te da smo otvoreni za njih“ kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

„Mi ne dolazimo ovdje da se zavjetujemo na osvetu, već da izrazimo sjećanje na stradale i da se posvetimo miru. Jednako ćemo uvažavati svakog ko uvažava Republiku Srpsku. Naučili smo kroz istoriju da samo tamo gdje imamo državu možemo spriječiti stradanje srpskog naroda. Mi vjerujemo u našu državu“ rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Osim predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, vijence su u rijeku Savu spustili, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Nakon protjerivanja sa ognjišta, veliki broj Srba iz Zapadne Slavonije utočište je pronašao u Gradišci.

„Preko 15 hiljada Srba je protjerano surovo sa svojih ognjištva, Gradiška ih je prihvatila i pruža im podršku svih ovih godina. Prihvatili smo ih kao svoje građane, pomogli im da ponovo formiraju svoja ognjišta i porodice“ kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Prvog maja 1995. godine hrvatske oružane snage izvršile su agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, u sastavu Republike Srpske Krajine, u vrijeme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN-a.

Prema podacima Udruženja „Veritas“, od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvijetljena sudbina 156 lica. Među nestalima se vodi još 127 osoba, među kojima je 56 civila, uključujući i 26  žena. Od 148 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica, do sada ih je 111 identifikovano.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!