Menu

Get Socialize

“Energetski dani” peti put u Gradišci

12.12.2019 494 12 Nema komentara

Description

U okviru manifestacije  „Energetskih dani Gradiška 2019 “  u Kulturnom centru održana je stručna konferencija pod nazivom „Značaj unaprijeđenja energetske efikasnosti, upotrebe obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine“.  Stručnjaci sa lokalnog i republičkog nivoa govorili su o primjerima dobre prakse iz oblasti energetske efikasnosti, odnosno na koji način možemo da uštedimo energiju.

„Planirali smo da akcenat stavimo na korake Gradske uprave u promociji energetske efikasnosti, prvenstveno na izgradnju sportske dvorane gdje su sprovedeni sistemi koji će dvoranu da učine energetski efikasnim objektom kao što su toplotne pumpe, solarni foto paneli, led rasvjeta i tako dalje“ rekao je Radislav Martić, stručni savjetnik za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Gradiška.

Konferenciji su prisustovali i predstavnici firme „KORS“ iz Laktaša koji su predstavili primjenu mjera energetske efikanosti kroz izvođenje elektroinstalaterskih radova.

Gradska uprava Gradiška preduzima niz mjera I aktivnosti na unapređenju I zaštiti životne sredine I energetske efikasnosti.

“Jedna od takvih mjera koja je preduzeta u zadnje vrijeme je pristupanje sporazuma gradonačelnika koji se tiče klime i energije, čime se Gradiška pridružila grupi evropskih gradova, a sve u cilju provođenja akcionog plana koji se tiče enrgetske efikasnosti” kaže Goran Subotić, načelnik Službe gradonačelnika Gradiške.

Subotić je podsjetio da je u toku izrada Akcionog plana za energetsku efikasnost i klimatske promjene grada Gradiška, kojim će biti predviđene mjere za unaprijeđenje energetske efikasnosti za narednih deset godina i smanjenje emisije štetnih gasova do 40 odsto do 2030. godine.

Drugog dana manifestacije „Energetski dani Gradiška 2019“, u u Osnovnoj školi „Danilo Borković“ u Gradišci glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica održaće sa učenicima edukativnu radionicu na temu energetske efikasnosti.

Energetski dani u Gradišci održavaju se od 2014. godine sa ciljem promocije energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije I zaštite životne sredine.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!