Menu

Get Socialize

Film “Gradiški proto“ nagrađen u Kruševcu

08.10.2018 459 14 Nema komentara

Description

Film “Gradiški proto”, Milana Pilipovića iz Gradiške, nagrađen je “Arhijerejskom blagodarnicom” na filmskom festivalu pravoslavnih zemalja “Snažni duhom” u Kruševcu. Radi se o nagradi Eparhije kruševačke za filmsko ostvarenje posvećeno Dušanu Subotiću, svešteniku stradalniku iz Gradiške, kojeg su ustaške vlasti NDH likvidirale u Banjaluci, 5. maja 1941. godine, zajedno sa Vladikom banjalučkim Platonom. Film “Gradiški proto” je odabran među devet dokumentaraca prikazanih u kruševačkom “Kulturnom centru”.

Grad Kruševac bio je odličan domaćin festivala “Snažni duhom”, potvrdivši svoju istorijsku ulogu u pravoslavlju.

Autori filmova iz nekoliko zemalja, Ukrajine, Bjelorusije, Rusije, Kazahstana, SAD, Engleske, Australije, Republike Srpske i Srbije zasadili su i hrast na Bagdali kao trajno sjećanje na Festival pravoslavnih zemalja. Posjetili su potom i pravoslavnu crkvu na Badali.

U Narodnom muzeju u Kruševcu, na svečanom zatvaranju Festivala pravoslavnog filma “Snažni duhom”, čiji je pokrovitelj grad Kruševac, a organizatori pravoslavna eparhija Kruševac i Kulturni centar, dodijeljeno je još nekoliko nagrada. Na svečanosti u “Narodnom muzeju” učestvovali su dečji hor kruševačkog “Kulturnog centra” pod upravom Violete Jovanovske i ruska pevačica Olga Masaljska.

 

Kultura