Menu

Get Socialize

Godišnjica smrti Veljka Čubrilovića

03.02.2018 538 26 Nema komentara

Description

Na današnji dan 1915. godine, u Sarajevu je pogubljen Gradiščanin Veljko Čubrilović. Po austrougarskom zakonu, Čubrilović je zajedno sa Danilom Ilićem i Miškom Jovanovićem osuđen na smrtnu kaznu zbog učešća u organizaciji atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda. -Pomogao je prebacivanje oružja preko  Drine i sprovođenju Trifka Grabeža i Gavrila Principa do Sarajevo preko svog kuma Miška Jovanovića. Osuđen je na Sarajevskom procesu i 3. februra 1915. godine obješen. Obješen je prvi od trojice, zato što je sud procijenio da je najmanje grešan- rekao je Bojan Vujčić, kustos i istoričar u Zavičajnom muzeju Gradiška.

Veljko Čubrilović je rođen u Gradišci. Bio je učitelj u Priboju Majevičkom i član Mlade Bosne. Odrastao je porodici sa šestoro braće i sestara, koji su odgajani u slobodarskom duhu. Njihov otac Jovo Čubrilović, kojeg je udomio ujak poznati Gradiščanin Vaso Vidović, odlikovan je medaljom za hrabrost.

O Veljku i ostalim Čubrilovićima u Gradišci se malo zna. Zaostavštine ove porodice skoro da i nema. -Danas su Čubrilovići podcijenjeni. Imamo samo jednu ulicu u Gradišci, koja nosi naziv Braće Čubrilović. Nijedna ustanova ne nosi ime Veljka Čubrilovića. Podnijeli smo inicijativu da se njemu izgradi spomenik, na mjestu gdje je bila njihova porodična kuća- kaže Vujčić.

U Zavičajnom muzeju Gradiška prikupljaju slike, dokumente, razne predmete, koji svjedoče o životu porodice Čubrilović i ostalih važnih građanskih porodica u Gradišci. Želja im je da vrate istoriju na pravi put i da se ne zaborave oni koji su dali živote za slobodu na ovim prostorima.

Društvo