Menu

Get Socialize

Grad na Savi slavi 74 godine od oslobođenja

08.05.2019 399 24 Nema komentara

Description

Povodom obilježavanja 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom, u Gradišci su u spomen parku delegacije Gradskog odbora SUBNOR-a, Grada Gradiška, Boračke organizacije i drugi sugrađani položili vijence i cvijeće na centralno spomen obilježje, biste narodnih heroja Stevana Dukića, Lepe Radić i Envera Šiljka ,na spomen kosturnicu, te na spomen obilježje borcima poginulim u Odbrambeno–otadžbinskom ratu.

Ove godine navršene su 74 godina od završetka Drugog svjetskog rata u kojem je sa područja gradiške opštine stradao veliki broj stanovnika Sa tadašnjeg gradiškog sreza u narodnooslobodilačku borbu krenulo je 5 205 boraca.Više od 1 500 boraca nije dočaekalo slobodu.

„Generacije u Gradišci odgajane u duhu antifašizma i očuvanja sjećanja na slavne dane našeg kraja koji je jedan od najvećih stradalnika u Drugom svjetskom ratu.Gradiška je po broju žrtava bila druga u bivšoj Jugoslaviji, poslije Kozarske Dubice, a treća u svijetu po broju žrtava i boraca antifašističkog terora.Ovaj datum 9. maj treba se stalno obilježavati kako bi I mlađe nove generacije učile o njegovom značaju, jer je ovo jedan od njavažnijih dana u istoriji Gradiške” smatra Nikola Kragulj, predsjednik GO SUBNOR-a Gradiška. On je dodao da danas na području gradiške živi 9 boraca narodnoslobodilačkog rata.

Prije 74 godine Nacistička Njemačka je potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Tako je pobjeđena jedna od najmračnijih ideologija u istoriji čovječanstva, zbog koje je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi.

Uncategorized