Menu

Get Socialize

Gradiščani darovali knjige, a zauzvrat počašćeni kafom

10.09.2018 326 10 Nema komentara

Description

Povodom Svjetskog dana pismenosti, u Gradišci je organizovana akcija „Daruješ knjigu, dobiješ kafu“. Građani su imali priliku da dođu u Gradsku kafanu „Sladojević“,  daruju jednu ili više knjiga, i da zauzvrat budu počašćeni besplatnom kafom. Prikupljene knjige biće dodjeljene bibliotekama područnih škola na području opštine Gradiška. Akciju „Daruješ knjigu, dobiješ kafu“, organizovali su Narodna biblioteka Gradiška, Kulturni centar i Gradska kafana „Sladojević“, a na inicijativu teologa i pisca Daria Drinića. Svi su prezadovoljni uspjehom akcije i brojem prikupljenih knjiga.

„Nadam se da će ove knjige da obraduju naše male sugrađane i vidjećemo koje škole će imati sreću da dobiju knjige“, kazao je Dario Drinić.

„Odlučili smo se da prikupljamo knjige za naše đake i škole. Kod nas dolazi mnogo ljudi, jer smo u centru grada. Akciju je podržalo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS“, rekao je Srećko Sladojević, vlasnik Gradske kafane „Sladojević“.

„Mi smo ispred Kulturnog centra darovali zbirku selektovanih radova sa našeg festivala „Gradiško proljeće“. Djeca područnih škola moći će vidjeti šta su pisali njihovi drugari iz grada“, istakao je Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška.

„Rado smo podržali ovu akciju. Knjige će prvo biti u Narodnoj biblioteci, a nakon toga ćemo ih odnijeti u područne škole, jer su njihovi fondovi dosta manji nego u centralnim školama“, izjavila je Snježana Miljković, direktor Narodne biblioteke Gradiška.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević pohvalio je akciju koja promoviše pismenost i kulturu čitanja. Kaže da, nažalost, u BiH još uvijek postoji određeni procenat nepismenog stanovništva, i da su to češće žene, nego muškarci.

„Čitajući knjige ljudi poboljšavaju svoje izražavanje i tako se povećava nivo pismenosti. Ipak, mi ovako ne možemo opismeniti potpuno nepismene ljude. Prema popisu stanovništa iz 2013. godine, u BiH je 2,8 % nepismenih ljudi“, naglasio je Malešević.

Akciji „Daruješ knjigu, dobiješ kafu“ odazvali su se mnogi građani, ali i književnici. Slobodan Nagradić poklonio je nekoliko svojih knjiga, kao i djela drugih autora.

Akcija „Daruješ knjigu, dobiješ kafu“ okupila je ljubitelje pisane riječi koji su darujući knjge pokazali da vode računa o očuvanju i razvoju kulturnog života u opštini Gradiška.

Društvo