Menu

Get Socialize

Gradišci dodijeljeno 14 miliona evra međunarodnih grant sredstava

16.10.2019 1600 42 Nema komentara

Description

U Sarajevu je potpisan ugovor o dodjeli grant sredstava Gradišci u iznosu od 14 miliona evra, koja će biti usmjerena za realizaciju projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda na području grada. Ugovor je potpisan između vlada Njemačke i Švajcarske, Savjeta ministara BiH, Vlade RS i Grada Gradiška.

„Ovo je veliki dan za Gradišku“, poručio je na konferenciji za novinare, gradonačelnik Zoran Adžić.

Projekat podrazumijeva rekonstrukciju postojećeg primarnog kanalizacionog sistema u dužini od 27 kilometara, dogradnju primarnog kanalizacionog voda, izgradnju glavnog gradskog prečistača,te  izgradnju oko 30 km sekundarne kanalizacione mreže. Osnovni cilj je zaštita vodoizvorišta, a grad i prigradska naselja imaće uređenu odvodnju oborinskih voda i fekalne kanalizacije i to će biti svedeno na glavni gradski prečistač, građen za 22 000 korisnika sa mogućnošću proširenja do 36 000 korisnika.

„Međunarodna zajednica  nas je prepoznala kao ozbiljnu lokalnu upravu, jer dati grant u tako  velikom iznosu nije mala stvar“, zaključuje Adžić i naglašava da je učešće gradske uprave u MEG projektu bila odskočna daska, jer je Gradiška, pristupom i realizacijom predviđenim poslova u okviru tog projekta, za kratko vrijeme postala lider među lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. „Očekuju nas novi izazovi, moramo nastaviti sa proaktivnim djelovanjem i pokazati da znamo implementirati tako veliki projekat“ ističe gradonačelnik Adžić. „Očekujući potpis ovog sporazuma, mi smo paraleno spremali Jedinicu za implementaciju projekta, gdje smo angažovali mlade i stručne ljude. Zajedno sa implementacijskim konsultantom, koji je izabran putem tendera organizovanog od strane njemačke razvojne agencije, već na proljeće iduće godine započećemo pripremu tenderske dokumentacije za realizaciju ovog strateškog projekta“, naglašava Adžić. Također je izrazio nadu da će vlast na nivou Bosne i Hercegovine uskoro biti u funkciji, te da će operativnost grant sredstava vrlo brzo biti potvrđena i u Parlamentarnoj Skupštini BiH. Gradonačelnik Adžić ističe da bi u ljeto iduće godine trebalo da otpočnu građevinski radovi nakon što se provede procedura izbora izvođača radova putem međunarodnog tendera. Rok za završetak svih poslova je četiri godine.

Uncategorized