Menu

Get Socialize

Gradiški gimnazijalci darovali krv

13.11.2019 461 17 Nema komentara

Description

Učenici gradiške Gimnazije u velikom broju odazvali su se na akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koju je organizovala Gradska organizacija Crvenog krsta Gradiška. Mnogim gimnazijalcima ovo nije prvo darivanje.

„Drugi put darujem krv, jer smatram da je to jedan human čin i da bi svako ko se smatra sposobnim treba da to čini“, rekao je Viktor Matavulj, učenik Gimnazije Gradiška.

Iz Crvenog krsta navode da se iz tri gradiške srednje škole svake godine na ovu akciju  odazovu brojni učenici, a da je sada to učinilo njih stotinu.

„To je vrlo važan podatak jer će svi oni barem saznati svoju krvnu grupu, zdravstveno stanje. Oni su zlatna rezerva za budućnost. Ovo su naše tradicionalne akcije. Prvobitno su rađene u aprilu, povodom dana opštine. Međutim, u razgovoru sa srednjoškolcima, profesorima koji sa njima rade i u skladu sa potrebama u transfuziji, zaključili smo da ih je bolje organizovati sada, u novembru“, navela je Dragana Stević, koordinator za zdravstvene aktivnosti, davalaštvo krvi i rad sa podmlatkom i omladinom GO CK Gradiška.

Trenutne zalihe dragocjene tečnosti u Službi za transfuziju su zadovoljavajuće, ali uvijek su dobrodošle nove količine.

„Pored srednjoškolaca, do kraja mjeseca krv će darovati policajci i imaćemo akciju u Srpcu. Ovo nam je od velikog značaja , jer dobijemo veću količinu krvi koja je na raspolaganju našim pacijentima“, istakla je dr Tatjana Milešević Babić, specijalista transfuziologije.

Trodnevna aktivnost dobrovoljnog darivanja krvi nastavlja se sutra i u petak, sa učenicima Tehničke škole i Srednje stručne i tehničke škole Gradiška.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!