Menu

Get Socialize

Gradiški srednjoškolci darovali krv

19.04.2019 566 13 Nema komentara

Description

Veliki broj gradiških srednjoškolaca odazvao se na dvodnevnu akciju dobrovoljnog davanja krvi, koju je povodom Dana grada organizovala Opštinska organizacija Crvenog krsta Gradiška. Mnogima od njih ovo je bilo prvo davanje krvi, ali, kako kažu ne i posljednje.

„Još prije par godina čitala sam koliko je ovo važno, koliko života možemo spasiti. Međutim, tek možemo darovati krv kad postanemo punoljetni, tako da sam jedva čekala da napunim 18 godina. Ovo je bila jedna od mojih prvih želja“, ispričala je Bojana Zlojutro iz Gimnazije Gradiška.

U gradiškoj Službi za transfuziju ističu važnost ovih akcija.

„Značajne su kako bismo mi mogli da popunimo zalihe krvi, a i da djeca vide kako je to. Mnogi od njih se vrate i postanu redovni davaoci. Gradiška inače ima veliki broj davaoca, a i mi se uvijek trudimo da imamo dovoljno zaliha krvi“, izjavila je dr Tatjana Milešević Babić, specijalista transfuzijske medicine.

Osnovni cilj je povećanje broja dobrovoljnih davalaca dragocjene tečnosti ali informisanje učenika o davalaštvu, navode iz Crvenog krsta.

„Ima jako svjesne omladine, ne samo što je to uticaj naših animiranja već zato što u njihovoj porodici ili njihovom okruženju postoje dobrovoljni davaoci krvi, i na njihovom primjeru je to duboko vrednovano“, objasnila je Dragana Stević, koordinator za zdravstvene aktivnosti OO Crvenog krsta Gradiška.

Za učenike gradiških srednjih škola svake godine se, pored ove, organizuje još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi u novembru.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!