Menu

Get Socialize

Gradiški veterinari vode brigu o psima lutalicama

06.11.2018 395 10 Nema komentara

Description

Posljednjih devet godina na području opštine Gradiška postoji prihvatilište za pse lutalice u okviru „Gradske čistoće“, koje je formirano nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Nakon što su uhvaćeni, psi se kastriraju, sterilišu, vakcinišu protiv bjesnila i čipuju. Boris Kukolj, specijalista veterinarske medicine, od samog početka se brine o psima lutalicama i naveo je da dio sredstava izdvaja Opština Gradiška, brojne fondacije, među kojima, od maja mjeseca ove godine, i britanska „Dogs trust“.

„Fondacija „Dogs trust“ je jedna od najvećih koja vodi brigu o psima lutalicama i oni velikim dijelom finansiraju sterilizacije, kastracije, čipovanja i vakcinacije. Fondacija je finansirana samo od strane Velike Britanije. Dakle, sredstva ne idu iz Bosne i Hercegovine.

Da bi se učetvovalo u projektu „Dogs trust“, morale su se proći određene edukacije koje su bile organizovane na Fakultetu veterinarske medicine u Sarajevu. Pored edukacija, morale su se prilagoditi i veterinarske ambulante prema strogim kriterijumima ove Fondacije“, saopštio je Boris Kukolj, specijalista veterinarske medicine.

Od septembra se počelo sa kastracijom i sterilizacijom vlasničkih pasa. Tom prilikom psi se vakcinišu protiv bjesnila, očiste od unutrašnjih parazita i dobiju čip.

„Takođe, treba naglasiti da je od 1. januara ove godine stupio na snagu pravilnik po kome je čipovanje pasa obavezno. Kada se počne primjenjivati pravilnik, nijedna vakcinacija se neće moći uraditi kod psa koji nije čipovan, a taj dio će onda morati da finansiraju vlasnici.

Ukoliko obave sada, psi će dobiti čip koji je trajna kategorija, ostaje im do kraja života“, istakao je Kukolj.

Sterilizacija i kastracija vlasničkih pasa je do decembra mjeseca u potpunosti besplatna, finansirana od strane fondacije „Dogs trust“.

Društvo