Menu

Get Socialize

Gradišku će ubrzo krasiti novi mural

12.10.2019 1281 22 Nema komentara

Description

Grad Gradišku ubrzo će ukrašavati još jedan mural, koji se radi na zgradi u Vidovdanskoj ulici. Glavni incijator je Zavičajni muzej Gradiška, pod pokroviteljstvom Gradske uprave.

“Pokušali smo na jedan simboličan način da kroz prikaz prirodnog i kulturnog naslijeđa prikažeo Gradišku. Prirodno naslijeđe u okviru jabuke, koja je simbol Lijevče polja i Potkozarja, a u njoj stara Gradiška. Stare ruke, odnosno ruke roditelja predaju mlađoj generaciji na čuvanje kulturnu i prirodnu baštinu. Oko jabuke se nalaze simboli Gradiške – od Vijećnice, mosta i ostalih značajnih objekata”, objasnio je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Zajedno sa predstavnicima Zavičajnog muzeja, idejni tvorac murala je akademski slikar Aleksandar Obrenović.

“Na muralu smo gledali da prikažemo značajne gradiške simbole, ali u malo modernijem stilu. Kada smo birali boje, nastojali smo da se uklope . Pošto je zgrada visoka, htjeli smo da bude u skladu sa nebom. Ruke su jačih boja kako bi privukle pažnju prolaznika”, rekao je Obrenović i dodao da je ova zgrada odabrana jer stoji na ulazu grada, te će mural biti jedna od prvih znamenitosti Gradiške koju će posjetioci ugledati. Akademski slikari Milan Jožić i Nenad Balta zaduženi su za oslikavanje i izradu murala, što prema njihovim riječima nije jednostavno budući da je riječ o površini od oko 130 kvadratnih metara.

“Zahtjevno je u samom prenosu skice. Mora se uraditi mreža, kako bi se moglo prenijeti vjerodostojno. Zahtjevno je i samo kretanje pomoću dizalice”, naveo je Balta.

Završetak radova je planiran za kraj sedmice, u zavisnosti od vremenskih uslova, a građani Gradiške u potpunosti podržavaju ovakve aktivnosti.

Prvi mural, koji se nalazi ispod gradskog mosta, Gradiška je dobila prije nekoliko mjeseci. Inicijator je takođe bio Zavičajni muzej, odakle su za sljedeću godinu najavili još sličnih aktivnosti.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!