Menu

Get Socialize

Gradonačelnik Gradiške potpisao ugovore sa 20 privrednika o dodjeli podsticajnih sredstava

22.08.2019 1362 11 Nema komentara

Description

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisao je ugovore sa izabranim korisnicima o dodjeli bespovratnih sredstava , u okviru Programa podrške razvoju preduzetništva za 2019. godinu.

„Jedan od osnovnih kriterijuma je bio da se podrže subjekti koji se bave proizvodnom djelatnošću“, kaže Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu. Dodaje da je, nakon raspisanog poziva, bilo prijavljeno 39 kandidata. Ukupno 20 privrednih subjekata je ostvarilo pravo na podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 120 000 KM, od Programom planiranih 150 000 KM.

„Ovo nisu velika sredstva , ali je značajno da su usmjerena prema privrednim subjektima koji se bave realnom proizvodnjom, koji šire proizvodnju i povećavaju broj radnika“, naglasio je gradonačelnik Adžić. U toku 2017. i 2018. godine bilo je 57 korisnika podsticajnih sredstava.Oni su povećali broj zaposlenih za 280 radnika, a njihov prihod je povećan za više od 17, 3 miliona KM. U prethodnom periodu, kroz Program podsticaja razvoja preduzetništva, dodijeljeno 340 000 KM. Gradonačelnik kaže da će ubrzo biti aktiviran još jedan program za podsticaj novih preduzeća koja su formirana 2018.godine. „Tzv. „Start up“ program podržaćemo sa 90 000 KM, koje realizujemo kroz MEG projekat, gdje je Gradiška napravila značajan iskorak i postala lider među učesnicima tog projekta“, kaže Adžić.

Firma PMD, bavi se preradom metala i plastike i raznim mehanizmima opskrbljuje većinu fabrika tapaciranog namještaja. Podsticajna sredstva usmjeriće u daljem procesu proizvodnje.

I u gradiškom preduzeću BMB Delta, koje se bavi proizvodnjom voća i voćnih rakija, ističu zahvalnost Gradskoj upravi na podršci privrednicima. Podsticajna sredstva biće upotrijebljena u svrhu promocije proizvoda.

Privrednici su ovim putem izrazili zabrinutost zbog globalnog problema nedostatka stručne radne snage i neusklađenosti obrazovanja sa potrebama privrednog sektora.

U tom smislu gradonačelnik je naglasio da će lokalna uprava nastaviti podržavati aktivnosti vezane za tzv. dualno obrazovanje  koje se već duži period provodi u Tehničkoj školi, a sada i u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi.

Gradonačelnik Adžić kaže da je Gradska uprava opredijeljena, a to joj je i obaveza, da infrastrukturno razvija čitav prostor Gradiške, stvarajući preduslove za razvoj privredne aktivnosti. „Značajna sredstva ulažemo u Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli, gdje ćemo ove godine, iz vlastitih i sredstava obezbijeđenih putem grantova, prije svega posredstvom UNDP-a, uložiti preko 4,5 miliona KM u infrastrukturno opremanje, kako bi do kraja ove godine, dobili najuređeniju privrednu zonu u regionu“, ističe gradonačelnik Zoran Adžić.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!