Menu

Get Socialize

Grbavačko prelo održano po trinaesti put

12.07.2019 826 13 Nema komentara

Description

Ovogodišnje Grabavčko prelo, koje se održava uoci Petrovdana, okupilo je brojne pjevačke grupe iz krajiških opština. U narodnoj pjesmi uživali su brojni posjetioci, pretežno Grbavčani i mještani susjednih sela.

Za ovu tradicionalna manifestaciju, u gradiškom selu Grbavci se pripremaju gotovo cijele godine, kako bi svi koji dođu uživali u tradiciji i običajima naroda potkozarskih opština.

Na manifestaciji, koja se održava pod motom “Da nam se običaji ne zaborave”, predstavilo se petnaestak grupa, a svakako, najzapaženiji nastup imali su domaćini, pjevačka grupa “Ponos Kozare” iz Grbavaca, koja uglavnom njeguje krajišku pjesmu.

Pjevačke grupe iz krajiških opština tokom cijele godine odlaze na gostovanja i dočekuju u svojim mjestima druge pjevačke grupe. Na taj način odžavaju tradicionalnu pjesmu u životu, jer, mladi su, tvrtde, nažalost, sve manje zainteresovani da nastave stazama svojih predaka.

Ipak, u svakom selu ima djece i mladih koji vrlo rado njeguju tradicionalnu igru i pjesmu. Tako je i u Grbavcima. Dragana Cvijić, članica tamošnjeg kulturno-umjetničko društva, redovan je učesnik ove manifestacije. Sa svojim vršnjacima, predstavila se obradom pjesme “Kuće male krečene u bijelo”.

Početak tradicionalne manifestacije ozvaničio je predsjednik gradske Skupštine Milenko Pavlović, a nastupe učesnika pratili su i drugi predstavnici Gradske uprave Gradiške, koja je dala podršku održavanju 13. smotre krajiške pjesme.

Organizatori ove manifestacije su Mjesna zajednica Grbavci, kulturno-umjetničko društvo „Trinaest Skojevki“ i pjevačka grupa „Ponos Kozare“ iz Grbavaca, uz podršku gradske Turističke organizacije.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!