Menu

Get Socialize

Hrastova mrežasta stjenica predstavlja opasnost za šume i voćnjake

06.09.2019 848 22 Nema komentara

Description

U šumama na području Lijevče polja i Potkozarja, posebno hrastovim šumama, utvrđena je prisutnost velikog broja hrastovih mrežastih stjenica, koje su uzrokovale vidljive promjene na stablima. U Udruženju voćara Republike Srpske strahuju da bi se ovaj parazit mogao proširiti i na zasade voća.
“Smatramo da se trebaju preduzeti određene mjere kako bi se zaštitili naši proizvođači. Gradiška, Laktaši i Kozarska Dubica obuhvataju više od 3000 ha voćnjaka, a sve je okruženo šumom. Već je zabilježen prelazak stjenica na divlje jabuke, maline i kupine”, upozorava Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.
Dojčinović napominje da su se obratili Poljoprivrednom institutu Republike Srpske, čiji predstavnici su obišli teren te potvrdili opasnost koja prijeti od ovog parazita. Posebno zbog činjenice da hrastova mrežasta stjenica “…pokazuje otpornost na klimatske prilike zbog načina širenja, te moguće je očekivati sve veće štete i dalje širenje ovog opasnog insekta. NJegova štetnost najviše dolazi do izražaja u sušnim periodima te pri napadu nekih drugih štetnih organizama i bolesti. Naime, zbog izostanka prinosa žira mogu izostati sječe glavnog prihoda tj. najvrednijih sortimenata, a može doći i do privrednih šteta izostankom prirasta i izostankom opštekorisnih funkcija šume”, navedeno je u saopštenju direktora instituta, Vojislava Trkulje.
U cilju preduzimanja daljih mjera i zaštite šuma i voćarske proizvodnje, u narednom periodu bi trebalo da bude organizovan sastanak sa predstavnicima Udruženja voćara Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te Poljoprivrednog institua Srpske.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!