Menu

Get Socialize

Humanitarna organizacija CRS obezbijedila donacije za raseljena lica i povratnike u Gradišci

17.07.2019 620 18 Nema komentara

Description

Predstavnici američke humanitarne organizacije CRS (Catolic Relief Services) potpisali su u Gradišci ugovore o donaciji opreme sa 13 korisnika,koji su odabrani kroz projekat „Održivi povratak i integracija raseljenih lica i izbjeglica u BiH, Crnoj Gori i Srbiji“. Riječ je o Programu ekonomskog osnaživanja korisnika državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Donacija opreme rezultat je saradnje CRS-a i republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije. „Obezbijeđene su donacije za poljoprivrednu proizvodnju: plastenici, stoka i priključci, te mašine za  zanatsku djelatnost, vrijednosti oko 60 000 KM“, ističe Gordana Radić, iz humanitarne organizacije CRS.

U Gradskoj upravi ističu da su u Projekat ekonomskog osnaživanja odabrani oni korisnici koji žive u teškoj materijalnoj situaciji. Nakon što su stambeno zbrinuti, ovim donacijama data im je mogućnost da stvaraju bolje životne uslove za svoje porodice.

Nakon potpisivanja ugovora o donaciji, korisnicima su kroz stručna predavanja, predstavljeni praktični savjeti i preporuke iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, te data uputstva kako reklamirati svoje proizvode u cilju uspješnog plasmana.

U republičkom Sekretarijatu za raseljena lica i migracije podsjećaju da se na području Gradiške, kroz dva projekta, grade dvije stambene zgrade za smještaj raseljenih lica.

Jedna zgrada je pri kraju i korisnicima će biti na raspolaganju 32 stambene jedinice. Druga, koja se gradi za potrebe lica u kolektivnom smještaju, biće završena iduće godine“, najavljuje Gojko Jotić, pomoćnik direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije RS.

S obzirom da su tokom proteklih godina na području Gradiške utočište pronašle brojne porodice iz reda izbjeglog i raseljenog stanovništva, postoji potreba za izgradnjom i treće stambene zgrade.  U republičkom Sekretarijatu ističu da će objekat, prema preporuci Gradske uprave, biti građen na području Nove Topole i raspolagaće sa tridesetak stambenih jedinica.

Uncategorized