Menu

Get Socialize

Inovatori iz Gradiške nižu uspjehe

20.07.2018 1515 14 Nema komentara

Description

Udruženje inovatora iz Gradiške u proteklom periodu bilo je veoma uspješno. Na različitim takmičenjima osvojili su nagrade iako je konkurencija bila prilično jaka. Nedavno su sa dva evropska takmičenja vratili okićeni medaljama. Najviše priznanja dobili su za patent HEPOB, hidroelektrični prekidač bojlera, koji spriječava strujni udar.

„HEPOB je, inače, osvojio prvo mjesto u RS prošle godine. Sada smo dobili zlatnu medalju na takmičenju u Rusiji i dvije zlatne medalje u Češkoj. Takođe, na takmičenju u Beogradu smo dobili zlatnu medalju“,  naveo je  Mirko Pisarić, predsjednik Skupštine Udruženja inovatora Gradiška.

I na domaćem terenu inovatori su nizali uspjehe. Na sajmu INOST u Banjaluci prošle godine osvojili su zlatnu i srebrnu medalju, a ove godine na istom sajmu još jednu srebrnu medalju. Osim patentima, u Udruženju se hvale i istaknutim članovima zaslužnim za mnoge inovacije.

„U Udruženju imamo serijskog inovatora Ratka Vasića koji je proglašen 2015. godine za najboljeg inovatora u RS, sa posebnim doprinosom razvoju inovatorstva. U Srpskoj postoji samo šest aktivnih udruženja i svi su iz lokalnih zajednica sa statusom grada, samo smo mi iz opštine Gradiška“, rekao je Pisarić.

Ideja im ne manjka, ali najveći problem gradiških inovatora je pronalazak strateških partnera koji bi inovacije podržali i omogućili njihovu komercijalizaciju.

„Sam proces realizacije inovacija je jako težak i drugo traje. Sad radimo na realizaciji dvije inovacije. Uspostavili smo saradnju sa jednim preduzećem iz Gradiške, a za drugu inovaciju tražimo strateškog partnera“, istakao je Dalibor Rokvić, predsjednik Udruženja inovatora Gradiška.

Ipak, inovatori ne odustaju i aktivno rade na različitim poljima i novim inovacijama. Preko projekta Abeceda inovatorstva u svoje aktivnosti već šest godina uključuju učenike srednjih škola. Sa mladim inovatorima planiraju i u buduće razvijati nove patente.

„Osim navedenih projekata, mi imamo jedan registar inovacija i svake godine kandidujemo po dvije i razvijamo ih kroz projekat Abeceda inovatorstva. Nakon toga, šaljemo te inovacije na takmičenja, i tako dobijamo procjene o mogućnostima uspjeha tih ideja“, naglasio je Ratko Vasić, sekretar Udruženja inovatora Gradiška.

Udruženje inovatora u Gradišci trenutno broji 23 člana. Zahvalni su Opštini koja je prepoznala njihov rad i ustupila im kancelariju u kojoj više od pola godine realizuju svoje inovacije.

Društvo
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!