Menu

Get Socialize

Intenzivne pripreme za predstojeću protivgradnu sezonu

19.03.2019 1225 20 Nema komentara

Description

Nova sezona odbrane od grada počinje 15. aprila. U javnom  preduzeću Protivgradna preventiva Republike Srpske kažu da su ove godine počeli ranije sa pripremama za predstojeću sezonu. Iskoristili su povoljne vremenske uslove i do sada je preko 100 protivgradnih stanica opremljeno raketama.

„Uspostavlja se sistem veza i komunikacija sa strelcima na terenu. Govorim o klasičnom sistemu koji će i ove godine pokrivati 26 lokalnih uprava, 218 protivgradnih stanica. Prije mjesec dana završen je tehnički pregled raketa od prošle sezone kojih je ostalo 1400“ rekao je Tihomir Dejanović, direktor JP ,,Protivgradna preventiva“ Republike Srpske.

Pored klasičnog djela sistema intenzivno se priprema i dio automatskog sistema, te će se u ovoj sezoni raditi i sa automatskim protivgradnim  stanicama.

„Ovaj dio do Gradiške, znači Laktaši, Prijedor, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica je završen sa montažom. Taj dio će se pustiti čim bude izgrađen stub za vezu na Kozari. Završen je centar protivgradni u Trebinju, te smo planirali da ga 15. aprila pustimo u rad.U ovoj godini počeli su radovi na centru u Bijeljini, a biće i završena montaža radara na Jahorini”, rekao je Dejanović.On kaže da ove godine planiraju nabaviti novih 1100 protivgradnih raketa, što bi prema njegovom mišljenju trebalo biti dovoljno za ovu sezonu.

„Sredstva za nabavku ovih 100 raketa smo obezbijedili od naših poljoprivrednih proizvođača. Bilo je aktuelno da se izvrši naknada registrovanih gazdinstava koja su dužna da finansiraju sistem protivgradne zaštite 1,80 KM po hektaru obradivih površina“ dodao je Tihomir Dejanović, direktor JP ,,Protivgradna preventiva Republike Srpske,,

Prošla godina označena je u “Protivgradnoj preventivi RS” kao najnestabilnija i rekordna po broju ispaljenih raketa u gradonosne oblake. U 43 dana dejstva ispaljeno 1.497 protivgradnih raketa.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!