Menu

Get Socialize

„Istoriju moramo pamtiti da nam se ne ponovi“

24.04.2020 948 24 Nema komentara

Description

Polaganjem vijenaca u Spomen parku slobode, u Gradišci je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Gradiške u Narodnooslobodilačkom ratu i Dan Grada.

Vijence su na Spomenik borcima NOR-a, Spomen biste narodnih heroja i Spomen kosturnicu položile delegacije SUBNOR-a, Grada Gradiške i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

Delegacije Grada, Udruženja porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila RS, te Udruženja ratnih vojnih invalida vijence su položile i na Centralno spomen obilježje borcima poginulim u Otadžbinskom ratu.

„Gradiška je u periodu 1941-1945. opustošena i demografski i materijalno, poslije četiri godine smo dočekali najradosniji dan i zbog toga trebamo njegovati sjećanje na taj period i ne prepustiti zaboravu“, poručio je Nikola Kragulj, predsjednik GO SUBNOR-a Gradiška naglašavajući da „moramo znati šta nam je istoriju, da nam se ne ponovi“.

O stradanjima i borbi našeg naroda u Narodnooslobodilačkom ratu u Gradišci svjedoči još šest učesnika rata. U dubokoj starosti i narušenog zdravlja vjeruju da generacije poslije njih neće dopustiti da se ovaj period i doprinos stradalih zaboravi.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić čestitao je sugrađanima Dan Grada i ukazao na značaj obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Gradiške.  Rekao je da je pri kraju popis vojnih i civilnih žrtava rata iz tog perioda, ali da je Gradiška među četiri opštine koje su, srazmjerno broju stanovnika, podnijele najveće gubitke, oko 15 000 žrtava.

„Cijenimo njihov doprinos i moramo to činiti uvijek, jer su oni položili živote kako bismo mi danas živjeli slobodno, na način da se razvijamo kako nama odgovara“, poručio je gradonačelnik Adžić.

Zbog situacije uzrokovane pandemijom virusa korona, otkazane su sve planirane manifestacije povodom obilježavanja Dana Grada. Sredstva planirana za te namjene, preusmjerena su u Fond solidarnosti RS.

Uncategorized