Menu

Get Socialize

Ivona Ožegović prvorođena u 2019. godini

03.01.2019 705 25 Nema komentara

Description

Prvorođenu bebu u 2019. godini, Ivonu Ožegović, tradicionalno je darivao načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, uputivši najljepše želje njoj i roditeljima. Malena Ivona treće je dijete u ovoj porodici.

„Možda se odlučimo i za četvrto, jer našoj Republici treba što više djece. Znamo svi da je natalitet u padu. Mi smo se potrudili i nadamo se da ćemo biti primjer drugima“, rekla je majka Dijana Lučar.

Prvi čovjek Gradiške naveo je da lokalna uprava istinski podržava pronatalitetnu politiku, te da su sredstva namijenjena za vantjelesnu oplodnju, pomoć višečlanim porodicama i drugo, ove godine uvećana: „Sa tugom moram reći da smo u 2018. godini, na prostoru opštine Gradiška, imali 283 rođena djeteta, ali smo imali 420 umrlih. To predstavlja problem. Treba kao lokalna uprava, resorno ministarstvo, Vlada, ali i društvo, da pokušamo promovisati pronatalitetnu politiku i da svake godine imamo što veći broj beba. Time ćemo sačuvati Republiku Srpsku i ovaj naš prostor. U 2018. ta sredstva su iznosila 58 000 KM, a u 2019. godini smo podigli na 70 000 KM. Podigli smo i čestitku sa 100 KM na 150 KM. Spremni smo da obezbijedimo ta sredstva.“

U Bolnici Gradiška kažu da je ova godina počela veoma dobro – u prva tri dana rođeno je devet beba, ali i u protekloj, navode, broj poroda porastao je za 10 odsto.

„U našoj bolnici veoma se rado porađaju trudnice iz Laktaša, Prnjavora, Banjaluke… Dolaze ovdje gdje nalaze određeni nivo zdravstvene usluge, koju pružaju ljekari i medicinske sestre. Nedavno je provedena anketa zadovoljstva od strane Fonda zdravstvenog osiguranja, gdje su pacijenti ocjenjivali svih deset bolnica. Mogu reći da smo ocijenjeni visokom ocijenom“, izjavio je dr Mirko Manojlović, direktor JZU Bolnica Gradiška.

„Imamo u zadnje dvije godine Školu za trudnice, sa kojom smo, sigurno, privukli veliki broj trudnica da se ovdje porode, da upoznaju Bolnicu, osoblje… i one su to prepoznale“, istakao je dr Dejan Gvozden, načelnik ginekološko-akušerskog odjela.

Direktor Manojlović rekao je da je u planu rekonstrukcija Bolnice kako bi za sve pacijente bili obezbijeđeni što bolji uslovi.

Društvo